U Rimu slavljena misa za blagopokojnog nadbiskupa Antu Jurića

Na misnom slavlju u Hrvatskoj crkvi svetog Jeronima u Rimu, na petu korizmenu nedjelju, 25. ožujka 2012., Hrvatska rimska zajednica pridružila se molitvi Crkve u Hrvatskoj za blagopokojnog splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita u miru mons. Antu Jurića.

Misu zadušnicu predvodio je Glavni tajnik Biskupske sinode u Rimu i cibalski naslovni nadbiskup msgr. Nikola Eterović u koncelebraciji duhovnika Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima p. Mihálya Szentmártonia te tridesetak hrvatskih svećenika koji se nalaze na studiju ili vrše službe u crkvenim ustanovama ili na fakultetima u Rimu. Tijekom misnog slavlja molitvi se pridružio rektor Zavoda msgr. Jure Bogdan koji se vratio sa sprovoda nadbiskupa Jurića u Splitu.

Tumačeći nedjeljna liturgijska čitanja u kojima Isus naviješta svoju proslavu i pobjedu po smrti na križu, nadbiskup Eterović govorio je o značenju smrti razapinjanjem na križu, o Kristovom otvorenom govoru učenicima »o svojoj patnji kao putu prema uskrsnuću« kako bi pripremio svoje učenike na sablazan križa te o značenju Kristova križa za nas u ozračju korizme i priprave na blagdan Uskrsa. »Put koji vodi k Ocu jest raspeti Krist koji preko križa ulazi u slavu uskrsnuća. On nas poziva: “Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja ondje će biti moj služitelj“. Drugom prilikom će reći: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom”«, rekao je nadbiskup Eterović.

Spominjući se života blagopokojnog nadbiskupa Ante Jurića, nadbiskup Eterović rekao je: »Njegovo je biskupsko geslo bilo In cruce salus! U križu je spas! Te su riječi bile upisane u biskupski prsni križ (pektoral), kojeg mu je predao njegov prethodnik nadbiskup Frane Franić a on ga je dobio od svoga predšasnika Kvirina Klementa Bonefačića. Tako su biskupi na Splitsko-Makarskoj metropolitanskoj stolici nastojali obavljati svoju službu u znaku križa. Nadbiskup Jurić je križ imao i u svome grbu. Ipak, najvažnije od svega jest činjenica da je cijeli svoj život proživio u znaku križa«.

Kada je nadbiskup Nikola Eterović godine 1966. došao u Splitsko sjemenište upoznao je nadbiskupa Antu Jurića, koji je najprije bio rektor, a kasnije duhovnik. Iz toga dugogodišnjeg poznavanja blagopokojnog Jurića, nadbiskup Eterović iznio je svoje osobno svjedočanstvo o »ovom dragom čovjeku, svećeniku i biskupu, primjernom crkvenom djelatniku«, opisavši ga čovjekom vjere, molitve, nade i vrsnim odgojiteljem.

»Nadbiskup Jurić je bio čovjek vjere. […] Živio je vjeru kao dar koji se ne prima samo za sebe nego i za druge. Blago koje u sebi ima, vjernik mora podijeliti i s drugima. Vjera je omogućila nadbiskupu Anti podnositi križeve svoga svećeničkoga i biskupskoga poslanja, te ih, po primjeru Isusa Krista, strpljivo nositi, nastojeći ih preobražavati u izvore milosti za dobro opće.

Nadbiskup Ante Jurić bio je čovjek molitve. […] Pozivao je Božji narod na molitvu za mir i pravdu, te je bio uvjeren da je Gospodin čudesno, zahvaljujući snazi molitve, zaštitio hrvatski narod. Rado je iznosio razne događaje čudesne Božje pomoći u bezizglednim ratnim situacijama. Bio je posebno zahvalan blaženom Papi Ivanu Pavlu II. za molitvenu i moralnu pomoć Hrvatskoj.

Nadbiskup Ante Jurić je bio i čovjek nade. […] Kršćanska nada nadbiskupa Jurića izražavala se ne u jadikovkama, nego u djelotvornoj ljubavi.

Posebno se sjećam nadbiskupa Jurića kao vrsnoga odgojitelja. U odgoju je bio strpljiv i sveobuhvatan. […] On je bio uvjeren da Sjemenište ima važnu zadaću u odgoju mladih, pa i onih koji će kasnije osnovati obitelji. U takvim su se obiteljima rodila svećenička zvanja«, rekao je nadbiskup Eterović i zaključio: »Neka ga Isus Krist svojim križem uzdigne u nebesku domovinu kako bi mogao bez prestanka moliti Božji zagovor za nas ovdje sabrane na molitvu, za Katoličku crkvu u domovini i u svijetu, za njegovu dragu Splitsko-Makarsku nadbiskupiju i metropoliju, za njegov ljubljeni hrvatski narod, te za sve ljude dobre volje«.

Liturgijsko pjevanje animirao je studentski zbor crkve sv. Jeronima pod ravnanjem vicerektora don Željka Majića. Svetoj misi zadušnici nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici gospodin Filip Vučak i predstavnik veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji. (Ž.F.).