U Rimu predstavljena knjiga Ive Livljanića „Od Svetog Grgura do Svetog Petra“

U ponedjeljak 25. ožujka 2019. u prostorijama Papinskog Hrvatskog zavoda Sv. Jeronima u Rimu, u organizaciji Zavoda i Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, predstavljena je knjiga prvog veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici gospodina Ive Livljanića “Od Svetog Grgura do Svetog Petra”.

Na početku predstavljanja sve nazočne pozdravio je rektor Zavoda Sv. Jeronima don Bože Radoš i zaželio svima dobrodošlicu, a nakon njega isto je učinio i gospodin Neven Pelicarić aktualni veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

O knjizi su govorili recenzent prof. dr. Josip Mihaljević te urednici dr. Josip Kajinić i dr. Jakša Raguž iz Hrvatskog Instituta za Povijest koji je ujedno i nakladnik.

U svome obraćanju dr. Mihaljević naglasio je da se radi o dokumentu jednoga burnoga vremena te da predstavlja jedan vrlo vrijedan povijesni izvor za budućnost. Ono što se posebno ističe jeste da autor ne stavlja sebe u prvi plan niti si pripisuje prevelike zasluge. Knjiga je podijeljena u tri cjeline koje prate život autora od 1959. godine i studentskih demonstracija u Zagrebu nakon čega autor završava na otoku Sv. Grgur u zatvoru, preko demokratskih promjena i njegova izbora za gradonačelnika Zadra do veleposlanika pri Svetoj Stolici. Prema riječima dr. Mihaljevića knjiga predstavlja diplomatsku povijest.

U svojim obraćanjima dr. Raguž i dr. Kajinić opisali su nastanak knjige, svoje prve kontakte sa autorom te predstavili kako se cjelokupni projekt odvijao i kako se došlo do konačnog rezultata. Dr. Raguž posebno je govorio o autorovu djelovanju tijekom rata u Zadru, za nebrojene intervente, apele te često po život opasne diplomatske aktivnosti za spašavanje nevinih civilnih žrtava među koje spada i susret sa srpskim generalom Ratkom Mladićem.

Predstavljanje je završilo obraćanjem i samoga autora gospodina Ive Livljanića koji se prisjetio svih događaja, svega onoga što je obilježilo njegov život, njegovo političko i diplomatsko iskustvo. Na poseban način zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos te mu pomogli u njegovu diplomatskom djelovanju pri Svetoj Stolici od 1992. do 1998. godine naglasivši da je Zavod bio njegova „župa“ u kojoj je rado boravio i koju je osjećao svojim domom. Autor je napomenuo o svojim aktivnostima tijekom tih godina naglasivši da se uvijek zauzimao prenijeti svima istinu koja se događa u Hrvatskoj ali i sa Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Na kraju svoga obraćanja izrazio je nadu da ga se neće optužiti, kako se danas moderno kaže, za povijesni revizionizam.

Predstavljanju je uz članove hrvatske rimske zajednice prisustvovao i mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup koji se trenutno nalazi u vizitaciji Zavoda u ime hrvatskih biskupa.

vlč. Bojan Ivešić