Sveta Stolica i Hrvatska – Dvadeset godina diplomatskih odnosa

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, u prigodi 20. obljetnice od uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Republike Hrvatske, u Rimu je, u ponedjeljak 29. listopada 2012. godine održana konferencija s radnim naslovom „Sveta Stolica i Hrvatska. Dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992-2012)“. Konferencija je održana u Vatikanu u Papinskoj akademiji za znanost (Casina Pio IV).

Veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak uveo je prisutne u rad konferencije. Nakon njega govorio je nadbiskup Dominique Mamberti, tajnik za odnose s Državama Državnoga tajništva Svete Stolice. Slijedeći govornik bio je predsjednik vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. Daljni tijek konferencije odvijao se u dva dijela s dva radna naslova: „Odlučujući doprinos Svete Stolice u međunarodnome priznanju Hrvatske“ (prvi dio); „Dvadeset godina suradnje između Svete Stolice i Hrvatske“ (drugi dio). Kardinal Angelo Sodano, dekan kardinalskoga zbora govorio je na temu „Sveta Stolica i nova politička stvarnost u jugoistočnoj Europi u devedesetim godinama XX. stoljeća“. Kardinal Jean–Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog,  izložio je temu „Uloga Ivana Pavla II. u međunarodnome priznanju Hrvatske“.  Prvi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj  nadbiskup Giulio Einaudi (1993-1998), spriječen bolešću, poslao je svoje izlaganje „Djelatnost apostolske nuncijature u Zagrebu u prvim godinama hrvatske neovisnosti“. Einaudievo predavanje pročitao je rektor Zavoda sv. Jeronima Jure Bogdan. Prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici (1992-1998) Ive Livljanić, govorio je na temu „Od gradonačelnika Zadra za neovisnost u vrijeme rata do prvog hrvatskoga veleposlanika pri Svetoj Stolici“. U prvome dijelu konferencije skup je moderirao profesor s Europskog sveučilišta u Rimu  Massimiliano Valente. U drugome dijelu konferencije moderirao je Jure Bogdan. I u drugome dijelu konferencije izmijenila su se četiri predavača. Prof. Massimiliano Valente  je govorio na temu „Odnosi Države i Crkve u Hrvatskoj kroz povijest“. Glavni tajnik biskupske sinode nadbiskup Nikola Eterović obradio je temu „Sklopljeni ugovori 1996. i 1998. godine između Svete Stolice i Hrvatske. Ministar pravosuđa i predsjednik komisije za odnose s vjerskim zajednicama u Vladi Republike Hrvatske Orsat Miljenić, govorio je na temu „Provođenje sklopljenih ugovora sa Svetom Stolicom i odnosi (hrvatske) države s ostalim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj“. Nadbiskup metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić je govorio o pastoralnim putovanjima Hrvatskoj Ivana Pavla Drugog i Benedikta XVI. od 1994. do 2011. godine. Svi sudionici konferencije dobili su prigodnu dvojezičnu knjižicu „Hrvatska  i Sveta Stolica Dvadeset godina diplomatskih odnosa  (1992-2012)“. Knjižicu, tiskanu za ovu prigodu, uredio je Claude Grbeša, a izdalo ju je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Istoga dana održavanja konferencije (29. listopada 2012.), u prijepodnevnim satima, papa Benedikt XVI. primio je u audijenciju predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića s pratnjom. Nakon susreta sa Svetim Ocem, hrvatskoga premijera je primio i državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone s kojim je bio i tajnik za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti.