Svećenici Zavoda na duhovnim vježbama u mjestu Santa Severa

CH7A5719Svećenici studenti Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima zajedno s vicerektorom vlč. Markom Đurinom imali su godišnje duhovne vježbe od 3. do 6. ožujka 2016. u „Kući za susrete“ sestara Družbe Marije Tješiteljice u mjestu Santa Severa, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Rima. Vježbe je predvodio preč. Bože Radoš, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i duhovnik Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu.

Preč. Radoš utemeljio je svoje nagovore svećenicima oko središnje teme koju je nazvao „Škola Kristovoga križa“. U svojim je razmatranjima promišljao o evanđeoskim likovima koji su, na različite načine, prolazili kroz Isusovu školu križa: Petar, redoviti učenik, koji mora naučiti lekciju križa kako bi poslije naslijedio Krista na toj katedri; desni razbojnik i rimski satnik, kao izvanredni učenici, koji primaju Isusovu pouku izravno s katedre križa na Kalvariji; Nikodem koji pak pohađa večernju školu, dolazeći Isusu obnoć. U Isusovoj školi križa ima i ženâ: Lazarova sestra Marija koja pomazuje Isusa dragocjenom pomasti, Pilatova supruga koja se zalaže za Isusa, Jeruzalemske žene koje govore suzama, Isusova majka Marija i druge žene na Kalvariji.1024

Kuću u kojoj su održane duhovne vježbe vode sestre Družbe Marije Tješiteljice (Istituto delle Suore di Maria Consolatrice). Smještena je uz more na staroj rimskoj cesti Via Aurelia i obuhvaća mali park i plažu pružajući tako mogućnost za šetnju i meditaciju u Božjoj prirodi.