Svetkovina sv. Jeronima proslavljena u Rimu

Hrvatska rimska zajednica proslavila je, 30. rujna, svetkovinu sv. Jeronima – prezbitera i crkvenog naučitelja te zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koju je predslavio pater Željko Paša, DI – dekan Fakulteta istočnih crkvenih znanosti na Papinskom orijentalnom institutu – uz koncelebraciju rektora Marka Đurina te dvadesetak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu. Na početku svete mise Rektor je istakao kako smo, u travnju ove godine, navršili punih 570 godina otkako se naš narod utječe zagovoru svetog Jeronima na ovome mjestu.

Predslavitelj je u svojoj homiliji istakao kako se, kad govorimo o sv. Jeronimu, nastoji „zaobići“ tema njegove teške naravi jer o tome nije oportuno govoriti. No, za razumijevanje potonjeg, nužno je rasvijetliti kontekst u kojem je živio. Vrijeme je to velikih rasprava koje nastoje definirati istinu o Isusu Kristu; rasprava u kojima su prisutna i mnoga krivovjerja. Nadalje, Jeronimovo je vrijeme obilježeno moćnim Rimskim Carstvom u kojem je više od polovine stanovnika pogansko, što je otežavalo življenje i pozivanje na moralni život te kršćanski identitet i poslanje. U ovom je kontekstu trebalo imati hrabrosti dići glas protiv svake hereze i to u samim začecima. To je Jeronim činio, no bi li to mogao da nije imao hrabrost i žestoku narav? Odakle je crpio nadahnuće za prepoznavanje Istine i to u vremenu u kojem je bila proglašena samo nicejska dogma? Jeronim je odgovorio u svojim spisima da se moguće jedino osloniti na Sveto pismo kojeg je osluškivao u tišini; molitvi u kojoj je prepoznavao Božji nauk i istinu. On nama kršćanima u današnjem vremenu – koje je poput rimskoga također protkano sekularizmom i materijalizmom – poručuje kako je moguće, potrebno ući u dijalog sa svijetom. No, nužna pretpostavka jest živjeti, biti uvjeren u ono što želimo dati – svjedočanstvo su-življenja s Gospodinom. Ovaj nam svetac životom svjedoči te nam želi zagovorom pomoći kako bismo bili ljudi dijaloga koji će proizlaziti iz osluškivanja Božje riječi, življenja po njoj; što je nužan preduvjet njenog prenošenja drugima.

Rektor Đurin, prije završnoga blagoslova, zahvalio je predslavitelju, okupljenim svećenicima, bogoslovima, hodočasnicima te članovima diplomatskoga zbora: Jasenu Mesiću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Republici Italiji i Tei Zupičić, otpravnici poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici te ostalim diplomatskim djelatnicima. Rektor je na osobit način pozdravio i dvije nove sestre – s. Radoslavu i s. Dominiku – iz Družbe sestara milosrdnica koje su preuzele službe unutar Zavoda i crkve sv. Jeronima. Nadalje, zahvalio je pjevačkom zboru „Zvon“ Kulturnog društva „Ive Jelenovića“ Dobrinj s otoka Krka i udruzi „Ivan Črnčić“ te njihovom voditelju Ranku Pavačiću na animiranju misnoga slavlja i na prigodnom koncertu kojeg su održali nakon euharistije. Također, zaželio je svim studentima te polaznicima hrvatske nastave u Rimu blagoslovljen početak nove akademske godine. Uz članove hrvatske rimske zajednice na misi su sudjelovali i hodočasnici iz hrvatskih misija iz Münchena i Düssledorfa.

Nakon završnog blagoslova s moćima sv. Jeronima, uslijedio je najavljeni kratak koncert. Zatim je proslava nastavljena u prostorijama Zavoda, uz prigodni domjenak i druženje.

Marin Mlađenović

Foto: Marko Martić