Spomen svih vjernih mrtvih 1. i 2. studenoga 2015., molitva na rimskome groblju Campo Verano (2)

naslovnicaHrvatska rimska zajednica okupila se na svetkovinu Svih Svetih na drevnome rimskom gradskom groblju „Campo Verano“ kako bi se spomenuli svih svojih pokojnih. Na molitvi su sudjelovali svećenici i poglavari Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima i hrvatske redovnice u Rimu – časne sestre milosrdnice te kćeri milosrđa predvođene svojom vrhovnom poglavaricom majkom Cristinom Orsillo. Na molitvi im se pridružio i dosadašnji veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak.

Prva molitvena postaja bila je kod zavodske grobnice. Službu riječi predvodio je rektor Zavoda don Jure Bogdan. Svake se godine na poseban način spominje jedan pokojni član hrvatske rimske zajednice. Ove je godine to bio vlč. Josip Burić (1910.-1997.), svećenik Senjsko-modruške biskupije, nadarbenik Vatikanske bazilike. Mladi svećenik Josip Burić, tada tajnik i ceremonijar senjsko-modruškoga biskupa, morao je 1945. godine pobjeći iz Hrvatske te se više nikada nije vratio u Domovinu. Bio je pitomac Zavoda sv. Jeronima i doktorirao iz crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu „Gregoriana“. Kasnije je djelovao u Hrvatskom povijesnom institutu u Rimu. Zaslužan je za istraživanje vatikanske arhivske građe o Hrvatskoj, osobito one iz Kongregacije „de propaganda fide“. Pokopan je u grobnici Zavoda sv. Jeronima.

Nakon molitve kod zavodske grobnice, okupljeni su se pomolili i kod obližnje grobnice rimske obitelji Campa. Naime, tu je pokopan nedavno preminuli zavodski inžinjer Augusto Campa (1927.-2015.), zauzeti vjernik laik, koji je od 1949. do 2014. godine, dakle 65 godina, bio inžinjer savjetnik Zavoda i crkve sv. Jeronima. Njegov otac Enrico Campa sudjelovao je u izgradnji današnjeg sjedišta Zavoda.

Sljedeća molitvena postaja bila je kod (nekadašnje) grobnice fra Bonifacija Pavletića (1864.-1897.), čiji se posmrtni ostatci sada nalaze u generalnoj kući Reda sinova Bezgrješnoga začeća. U tijeku je postupak za njegovu beatifikaciju.

Molitva za pokojne zaključena je posljednjom postajom kod grobnica časnih sestara milosrdnica i kćeriju milosrđa. Tu je bila pokopana i bl. Marija od Propetog Petković.

Svečano euharistijsko slavlje s pjevanim časoslovom za sve pokojne članove hrvatske rimske zajednice održava se na Spomendan svih vjernih mrtvih (Dušni dan) u ponedjeljak, 2. studenoga u 18,30 sati u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.