Službeni pohod msgr. Đure Hranića Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima

Predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, pomoćni biskup đakovačko-osječki msgr. Đuro Hranić bio je na redovitom godišnjem službenom pohodu Zavodu od 7. do 11. ožujka 2012. godine.

Tijekom pohoda u ime hrvatskih biskupa, msgr. Đuro Hranić susreo se sa svakim svećenikom studentom kako bi se upoznao sa svim dimenzijama života i djelovanja Zavoda. Biskup vizitator susreo se i s odgovornima za život u Zavodu: rektorom msgr. Jurom Bogdanom, vicerektorom don Željkom Majićem i duhovnikom p. Mihàly Szentmàrtonijem, SJ. Oni su ga izvijestili o djelovanju Zavoda na svim područjima. U Zavodu borave 24 svećenika studenta. Potječu iz tri države (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) i 12 (nad)biskupija. Studiraju na pet crkvenih papinskih sveučilišta: crkveno pravo, fundamentalnu, dogmatsku, biblijsku, moralnu, duhovnu i pastoralnu teologiju, psihologiju, biblijske znanosti, crkvenu povijest, filozofiju, društene komunikacije, pastoral obitelji. Jedanaestorica su magistri znanosti te pripremaju svoje doktorske disertacije. Trinaestorica pohađaju studij kako bi postigli akademski stupanj magistra znanosti.

Msgr. Hranić se susreo i sa zajednicom sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog koje žive i djeluju u Zavodu još od 1924. godine.

Biskup je održao i zajednički susret sa svećenicima studentima i poglavarima Zavoda. Svjestan povijesne i aktualne važnosti Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima za Crkvu u Hrvata i univerzalnu Crkvu, prenio je pozdrave hrvatskih biskupa Zavodskoj zajednici te potaknuo studente da mogućnost intelektualnog i duhovnog rasta u Rimu prihvaćaju s ponosom, radošću i odgovornošću. Sa zadovoljstvom je izvrsnim ocijenio cjelokupni život zavodske zajednice. »Iz mojih razgovora osjetio sam posebnu zahvalnost koju ste vi studenti istaknuli prema poglavarima, časnim sestrama i djelatnicima u Zavodu koji s ljubavlju samozatajnošću, požrtvovnošću i odgovornošću vrše povjerene im službe«, rekao je biskup Hranić.

Službeni pohod msgr. Đure Hranića kulminirao je koncelebriranim zajedništvom u euharistijskom slavlju koje je predvodio u subotu, 10 ožujka, u zavodskoj kapeli Presvetog Srca Isusova. Tumačeći liturgijska čitanja toga dana o »izgubljenom i nađenom sinu«,  kojom Isus govori o Božjem milosrđu, biskup je istaknuo kako smo skloni ponekad svojim djelovanjem ponašati se poput mlađega ili starijega sina, a pozvani smo suobličavati se dobrome Ocu. (Ž.F.).