Službena vizitacija Zavoda sv. Jeronima

DSC09156Predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu u ak. godini 2012/2013., nadbiskup metropolit đakovačko-osječki msgr. Marin Srakić bio je na redovitom godišnjem službenom pohodu Zavodu od 12. do 15. ožujka 2013. godine. Uz redovne svećeničko-studentske obveze članova i djelatnika Zavoda sv. Jeronima, vizitacija se odvijala u vrijeme održavanja konklava i izbora nasljednika Benediktu XVI sv. Oca Pape Franje. Svi članovi Zavoda intenzivno su živjeli ove izuzetno važne trenutke i događaje za život Crkve i svijeta.

Tijekom pohoda u ime hrvatskih biskupa, msgr. Marin Srakić susreo se sa svakim svećenikom studentom kako bi se upoznao sa svim dimenzijama života i djelovanja Zavoda. Nadbiskup vizitator susreo se i s odgovornima za život u Zavodu: rektorom msgr. Jurom Bogdanom i duhovnikom o. Mihàly Szentmàrtonijem, SJ. Susreo se također i sa sestrama milosrdnicama koje s velikom pažnjom i ljubavlju sve tamo od listopada 1924. godine vode domaćinske poslove u Zavodu i brinu se o crkvi sv. Jeronima. Svi su nadbiskupa vizitatora izvijestili o svome radu i djelovanju u Zavodu. Službenoj vizitaciji Zavoda prethodila je početkom ožujka i godišnja sjednica nadzornog odbora Zavoda na kojoj je analizirano gospodarsko upravljanje Zavodom sv. Jeronima.

U Zavodu borave 24 svećenika studenta. Potječu iz tri države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora; Tri biskupske konferencije: Hrvatska biskupska konferencija, Biskupska konferencija Bosne i Hercergovine, Međunarodna biskupska konferencija sv. Ćirila i Metoda; Iz 13 (nad)biskupija: Zagreb 3, Đakovo-Osijek 3, Split-Makarska 2, Rijeka 2, Vrhbosna 2,  Požega 2, Varaždin 2, Dubrovnik 2,  Sisak 2, Bjelovar 1, Hvar 1, Zadar 1, Kotor 1.

Studiraju na sedam crkvenih učilišta: Papinsko sveučilište Gregoriana 7, Papinsko Lateransko sveučilište 6, Papinsko salezijansko sveučilište 4, Papinsko sveučilište sv. Križa 3, Papinsko sveučilište sv. Tome Akvinskoga – Angelicum 2, Papinsko sveučilište Urbaniana 1 i Papinski Ateneum sv. Anselma 1.

Specijaliziraju: crkveno pravo 4; teologiju: fundamentalnu 1, dogmatsku 1, biblijsku 3, moralnu 1, duhovnu 1, liturgijsku 1 i pastoralnu 1; psihologiju 2; crkvenu povijest i kulturna dobra Crkve 2; filozofiju 1; društvene komunikacije 2; pastoral obitelji 3; katehetiku 1.

Od 24. svećenika studenta, sedmorica su postigli akademski stupanj magistra i pripremaju svoje doktorske disertacije. Sedamnaest svećenika studenata pohađaju studij kako bi postigli akademski stupanj magistra znanosti.

Nadbiskup Srakić predvodio je u petak, 15. ožujka 2013. zavodskoj kapeli Presvetog Srca Isusova koncelebrirano misno slavlje. Obraćajući se svećenica, u svojoj homiliji je govorio o vjeri koja je plod susreta: „Bog se obraća s nama “per tu”, zove nas po imenu. Prema tome vjera znači slijedeće: ostvarenje toga susreta udvoje s Bogom. Ovdje nam je potrebna Biblija sa svojim čudesnim stranicama koje upisuju upravo susret Boga, per tu, s njegovim izabranicima. Sjetimo se razgovora Boga s Adamom u raju zemaljskom. Sjetimo se razgovora Boga s Abrahamom, “prijateljem Božjim”, i povjerenja koje ga obilježava posebno u dramatičnom času kazne koja je prijetila pokvarenim gradovima. Sjetite se razgovora Boga s Mojsijem i kod gorućeg grma i na brdu Sinaju. Tog razgovora koji je ražario Mojsijevo lice tako da narod nije mogao gledati.

No posebno se osvrćemo na divnu evanđeosku stranicu. Ona nam opisuje “poziv dvojice prvih apostola: dvojice apostola slijedila su Isusa. Isus se okrene, vidje da ga slijede i reče im: ‘Što tražite?’ A oni rekoše: ‘Rabi, što znači učitelju, gdje stanuješ? On im reče: dođite i vidjet ćete’. Oni dođoše i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega“ – istaknuo je nadbiskup Srakić.

Nadbiskup je istoga dana održao i zajednički susret sa svećenicima studentima i rektorom Zavoda. Svjestan povijesne i aktualne važnosti Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima za Crkvu u Hrvata i sveopću Crkvu, prenio je pozdrave hrvatskih biskupa Zavodskoj zajednici te potaknuo studente da mogućnost ljudskog, intelektualnog, duhovnog i pastoralnog rasta u Rimu prihvaćaju s ponosom, radošću i odgovornošću. Nakon izlaganja, nadbiskup Srakić, izvijestio je prisutne  i on nekim crkveno-društvenim zbivanjima u Domovini.