Slavlje sv. Ćirila i Metoda u bazilici sv. Klementa predvodio nadbiskup msgr. Nikola Eterović

U nedjelju 14. veljače 2010., na blagdan Solunske braće svetih Ćirila i Metoda, slavenskih apostola i zaštitnika Europe, koji se u Rimu slave 14. veljače, slavljena je svečana večernja sv. Misa u starodrevnoj bazilici sv. Klementa, u kojoj se nalaze i posmrtni ostatci sv. Ćirila. Svetu misu predvodio je glavni tajnik Biskupske sinode u Rimu nadbiskup msgr. Nikola Eterović, uz kojega su bili u koncelebraciji novoimenovani apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te apostolski delegat na Arapskom poluotoku nadbiskup msgr. Petar Rajić, predsjednik Papinskog vijeća za zdravstvene djelatnike nadbiskup msgr. Zygmunt Zimowski, umirovljeni kardinal Tomáš Špidlik, msgr. Henrik Mieczyslaw Jagodziński iz Državnog tajništva Svete Stolice, rektor hrvatskog zavoda msgr. Jure Bogdan, rektor češkog zavoda msgr. Jan Mraz, rektor slovačkog zavoda msgr. Vladimir Stahovec, rektor slovenskog zavoda Jožko Pirc, rektor isusovačkoga međunarodnog kolegija Janez Poljanšek te sedamdesetak svećenika koji su na službi ili studiraju u Rimu. Svetoj misi nazočilo je i više veleposlanika pri Svetoj Stolici te ostalih diplomatskih službenika: Jasna Krivošić-Prpić (Bosna i Hercegovina), Antun Sbutega (Crna Gora), Pavel Vosalik (Češka),  Emilio Marin (Hrvatska), Miltiadis Hiskakis (Grčka), Josef Dravecky (Slovačka), Ivan Rebernik (Slovenija), Tetiana Izhevska (Ukrajina) te predstavnik hrvatskog veleposlanstva u  Italiji Goran Žanko.

Homiliju je nadbiskup Eterović započeo riječima evanđelja po Marku: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.“, koju su sveta braća Ćiril i Metod pretvorili u djelo kroz svoja misijska putovanja. Evangelizirali su nove narode potaknuti Božjom riječi koja im je uvijek iznova bila izazov i zadatak da je učine dostupnom svim narodima. Njihovo djelovanje značajno je i na našim slavenskim prostorima – dodaje nadbiskup Eterović, pogotovo pokrštavanjem te uvođenjem slavenskog jezika u liturgiju, tiskanjem knjiga i bogaćenjem kulturne baštine. Iako su živjeli u 9.st., njihova poruka aktualna je i danas: potrebno je samo prepustiti se Božjem Duhu i širiti evanđelje. Mi smo misionari nove evangelizacije u vremenu sekularizacije, u kojemu trebamo svjedočiti svojim djelovanjem, životom, molitvom, ljubavlju. U svemu tome pomaže nam nebeska majka Marija, zagovornica svih kršćana.

Duga je tradicija da se o danu slavenskih apostola u bazilici sv. Klementa u Rimu svečano proslavi njihov blagdan. Svake godine o tom blagdanu četiri Papinska rimska zavoda (hrvatski, češki, slovački i slovenski) zajednički slave sv. misu, a ove godine pripreme i samo slavlje bilo je organizirano od hrvatskog zavoda sv. Jeronima. Liturgijsko pjevanje animirao je svetojeronimski zbor pod vodstvom vicerektora don Željka Majića, a na misnom slavlju sudjelovali su studenti, redovnice i vjernici slavenskih naroda. Sveta misa završila je procesijom sa svijećama i molitvom na grobu sv. Ćirila, nakon čega je uslijedilo zajedničko druženje i domjenak u atriju dominikanskog samostana.