Šibenski biskup msgr. Ante Ivas u vizitaciji Zavoda sv. Jeronima

DSC04433Šibenski biskup msgr. Ante Ivas, predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski Zavod sv. Jeronima u ak. godini 2013./2014., u ime svih hrvatskih biskupa boravio je u Zavodu od 24. do 31. ožujka o.g. na redovitoj godišnjoj vizitaciji. Tijekom pohoda, msgr. Ivas susreo se sa svakim svećenikom studentom kako bi se upoznao sa svim dimenzijama života i djelovanja Zavoda. Biskup vizitator susreo se i s odgovornima za život u Zavodu: rektorom msgr. Jurom Bogdanom, vicerektorom vlč. Markom  Đurinom  i duhovnikom o. Mihàly Szentmàrtonijem, SJ. Susreo se također i sa sestrama milosrdnicama koje s velikom pažnjom i ljubavlju kroz devedeset godina, (od listopada 1924. godine) vode domaćinske poslove u Zavodu i brinu se o crkvi sv. Jeronima. Svi su biskupa vizitatora izvijestili o svome radu i djelovanju u Zavodu. Službenoj vizitaciji Zavoda prethodila je godišnja sjednica nadzornog odbora Zavoda zajedno s poglavarima Zavoda u veljači 2014. godine, na kojoj je analizirano gospodarsko upravljanje Zavodom sv. Jeronima. Nadzorni odbor zavoda ima tri člana. To su trojica bivših pitomaca Zavoda iz tri hrvatske crkvene pokrajine: mr. Bože Radoš (Đakovo-Osijek), msgr. Antun Sente (Zagreb) i  msgr. Luka Tunjić (Vrhbosna).

Ovu akademsku godinu 2013./2014. Zavod je započeo s 24 svećenika studenta. Tijekom godine jedan od njih (vlč. mr. Ivan Vrbicky, psihologija) je završio studij i vratio se u svoju požešku biskupiju. Drugi, vlč. Marko Đurin, svećenik Varaždinske biskupije imenovan je vicerektorom Zavoda i crkve sv. Jeronima. Zajedno s njim u Zavodu trenutno borave 23 svećenika studenta. Potječu iz tri države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora; Tri biskupske konferencije: Hrvatska biskupska konferencija, Biskupska konferencija Bosne i Hercergovine, Međunarodna biskupska konferencija sv. Ćirila i Metoda; Iz 14 (nad)biskupija: Zagreb 3, Đakovo-Osijek 2, Split-Makarska 3, Rijeka 2, Vrhbosna 2,  Požega 1, Poreč i Pula 1, Varaždin 2, Dubrovnik 1,  Sisak 2, Bjelovar-Križevci 1, Hvar 1, Zadar 1, Kotor 1. Studiraju na sedam papinskih crkvenih (sve)učilišta: Gregoriana 7, Lateran 6, Salesiana 3, Sveti križ (Santa Croce 4), Angelicum 2, Urbaniana 1 i Ateneum Anselmianum 1.

Studiraju: crkveno pravo 5; biblijsku teologiju 3; teologiju braka i obitelji 3; povijest i kulturna dobra crkve 2; fundamentalnu teologiju 1; psihologiju 1; duhovnost 1; svećeničku formaciju 1; moralnu teologiju 1; filozofiju 1; pastoralnu teologiju 1; katehetiku 1; društvene komunikacije 1; liturgiku 1. U Zavodu trenutno boravi 13 magistara koji pripremaju doktorate. Desetorica studiraju da bi postigli akademski stupanj magistra. I neki od njih će proslijediti studij prema doktoratu.

Biskup Ivas predvodio je u petak, 28. ožujka 2014. u zavodskoj kapeli Presvetog Srca Isusova koncelebrirano misno slavlje. Obraćajući se svećenicima, u svojoj homiliji potaknuo ih je na važnost susreta s Gospodinom u molitvi kao istinsku potrebu za konkretne prilike današnjega vremena.

Biskup je istoga dana održao i zajednički susret sa svećenicima studentima i vodstvom Zavoda. U svome izlaganju, prenio je pozdrave hrvatskih biskupa Zavodskoj zajednici te potaknuo studente da mogućnost ljudskog, intelektualnog, duhovnog i pastoralnog rasta u Rimu prihvaćaju s ponosom, radošću i odgovornošću. Nakon izlaganja, biskup Ivas, izvijestio je prisutne  i o nekim crkveno-društvenim zbivanjima u Domovini.