Proslava svetkovine sv. Jeronima u Rimu

U petak, posljednjeg dana mjeseca rujna, u večernjim satima, hrvatska rimska zajednica proslavila je svetkovinu sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja, nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih Zavoda, te tridesetak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, predslavio mons. Janusz Blachowiak, savjetnik nuncijature na službi u Sekciji za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom Tajništvu Svete Stolice.

         Na početku svete mise prigodne riječi pozdrava i dobrodošlice prisutnim vjernicima i hodočasnicima, među kojima su bili članovi i djelatnici diplomatskog zbora, veleposlanik BiH pri Svetoj Stolici gosp. Igor Žontar te otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici gđa. Tea Zupičić, uputio je rektor Đurin.

         U homiliji nadahnutoj naviještenim Evanđeljem odnosno Prispodobom o ribarskoj mreži (Mt 13,47-53), mons. Blachowiak prije svega progovorio je o svjedočanskom poslanju Crkve usmjerenom prema onima koji već vjeruju, ali osobito prema onima koji su se udaljili od Majke Crkve. Pritom je istaknuo ključnu misiju Isusovog učenika koja se očituje u poučavanju drugih s ciljem da u Pismima odnosno Isusu, razumijevanjem i osobnim životnim prihvaćanjem, otkriju skriveno blago Staroga zavjeta koje biva nadograđeno i usavršeno Novim. Na tragu spomenutog zaključio je isticanjem činjenice kako je upravo naklonost i ljubav prema Svetom pismu baština koju je sv. Jeronim ostavio Crkvi po svome životu i svojim djelima.

         Prije završnoga blagoslova te izlaganja relikvije sv. Jeronima na čašćenje, zahvalnu riječ uputio je rektor Đurin. Uz zahvalu mons. Blachowiaku na predvođenju misnog slavlja, potom diplomatskim predstavnicima, prisutnim svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima, okupljenim hodočasnicima iz Domovine, nazočnim talijanskim vjernicima i ostalim vjernicima te svima koji su svoj trud i brigu uložili u pripravu slavlja, osobitu zahvalu uputio je Zagrebačkom orkestru ZET-a na animiranju liturgijskog pjevanja. Pritom, na poseban način zahvalio je zastupnici orkestra i voditeljici projekta Jeleni Horvatinec, dirigentima Matiji Škvorcu i Hrvoju Pintariću te gosp. Mihajlu Mateljanu i vlč. Anđelku Katancu. Na kraju, pozvao je prisutne da se po završetku misnog slavlja zadrže na prigodnom koncertu kojeg je svima prisutnima darovao spomenuti puhački orkestar povodom 95. obljetnice svog rada i djelovanja.

Proslava je nastavljena slavljeničkim druženjem u prostorijama Zavoda.

 

Mišel Kovačević

Foto: Hrvoje Zovko