Proslava Sv. Nikole Tavelića i jesenski susret hrvatskih studenata u Rimu

U Hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju 10. studenoga 2019., svetom Misom u 18.00 sati proslavljen je blagdan Sv. Nikole Tavelića i održan je tradicionalni jesenski susret hrvatskih rimskih studenata. Svetu Misu predslavio je mons. Bože Radoš, rektor Zavoda Sv. Jeronima i novoimenovani varaždinski biskup u koncelebraciji s oko tridesetak svećenika, a nakon misnoga blagoslova predstavljen je novi Hrvatski Rimski adresar za akademsku 2019-2020 godinu.

U prigodnoj propovijedi mons. Radoš tumačeći evanđeoski odlomak po Luki u kojem Gospodin Isus traži od nas da se odrečemo sami sebe i da uzmemo svoj križ ukoliko želimo poći za njim i na ispravan način Ga slijediti, da to isto i učinimo. Isusova poruka para uši napomenuo je, ali ta poruka vodi prema svetosti i kako vidimo na pravi način primjenio ju je sveti Nikola Tavelić koji je podnio mučeništvo. Isus sve poziva ali u slobodi, u slobodi možemo prihvatiti Isusov poziv, slijediti Isusa put je u istinsku slobodu i ako slučajno izgubimo tu slobodu gubimo sve napomenuo je mons. Radoš. Čovjek samo u slobodi može dati svoj pristanak, svoj “hoću”, jer Isus svakoga od nas poziva da Ga slijedimo i na nama je hoćemo li poput sv. Nikole Tavelića dati svoj “hoću”  i postati istinski slobodni te kao takvi njegovi nasljedovatelji. Svi smo pozvani na to bez razlike istaknuo je propovjednik te pozvao da nam sv. Nikola bude primjer istinskog  naslijedovanja Krista te nebeski zagovornik na našem putu.  

Na kraju Euharistijskoga slavlja vlč. Marko Đurin, vicerektor Zavoda, zahvalio je mons. Radošu rektoru Zavoda i Hrvatske Crkve Sv. Jeronima na upućenim riječima te napomenuo da je ova sveta Misa jedan neslužbeni oproštaj mons. Radoša koji ima biti zaređen za varaždinskoga biskupa na nedjelju Krista Kralja u varaždinskoj katedrali. Vlč. Đurin napomenuo je da mons. Radoš ovih dana putuje iz Rima, ali da i dalje ostaje rektor Zavoda do imenovanja novoga, te mu zaželio u ime svih prisutnih obilje Božjeg blagoslova na novom životnom putu. Na koncu svoga govora vlč. Đurin pozdravio je sve nazočne i zahvalio na dolasku, u prvom sve studente svećenike, redovnike, redovnice i laike koji su se odazvali i ove godine na zajedničku molitvu i susret, veleposlanike Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Italiji Nevena Pelicarića i Jasena Mesića, te sve druge vjernike. Tom prigodom izrazio je zahvalnost svima koji su na bilo koji način bili uključeni u organizaciju proslave ovoga dana i u izradi novoga adresara, na poseban način obitelj Mršić-Mazzetta. Sve je pozvao na prigodno druženje nakon Svete Mise u prostorije Zavoda.

U završnoj riječi mons. Radoš napomenuo je da su ljudi koje je susreo tu u Rimu na poseban način postali dio njega i da je jednim dijelom žalostan što odlazi, ali sa druge strane da je istinski Bogu zahvalan na iskustvu koje je stekao u Rimu. Pozvao je sve da se pomole za njega da ga Gospodin uzdrži i dadne mu snage na novoj službi na koju ga je pozvao.

Nakon završnoga blagoslova vlč. Dario Hrga, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije predstavio je novi adresar, a nakon kratkog predstavljanja svi su se zajedno uputili na prigodni domjenak i druženje.

Bojan Ivešić

Foto: Marko Martić