Proslava sv. Jeronima u Rimu

Hrvatska rimska zajednica i Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima u Rimu proslavili su u nedjelju, 30. rujna svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Jeronima. Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predvodio je vicerektor vlč. Marko Đurin. Koncelebriralo je pedesetak svećenika, među njima rektor preč. Bože Radoš, duhovnik p. Mihály Szentmártoni DI, rektori drugih papinskih rimskih zavoda, djelatnici Rimske Kurije te svećenici koji su na studiju u Rimu. Proslavi sv. Jeronima nazočili su također novoimenovani veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Josip Gelo i drugi diplomatski djelatnici.

Vicerektor Đurin protumačio je u homiliji simbolički lik lava koji se redovito veže uz svetoga Jeronima. Ta je simbolika također zastupljena na mnogim slikama, freskama i ukrasima u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Srednjovjekovna hagiografska zbirka Legenda aurea (Zlatna legenda) pripovijeda kako je sveti Jeronim pomogao lavu čija je šapa bila ranjena trnjem; dok su svi ostali pobjegli od straha, Jeronim je pristupio lavu i pripitomio ga. Na taj način lav predstavlja pobjedu nad napastima kojima je sveti Jeronim u svom životu bio izložen. Međutim, objasnio je Đurin, neki su srednjovjekovni mističari lik lava tumačili pod kristološkim ključem i u njemu vidjeli nagovještaj Mesije koji će patiti i umrijeti ali će nakon tri dana uskrsnuti.

Drugi su tumači pak u lavljoj rici vidjeli znak snažne Božje riječi i njezine jakosti kojoj nijedna druga nije ravna, nastavio je Đurin. Upravo u tome nalazi se poveznica sa životnim putem svetoga Jeronima: „Jeronim bio je baš poput lava: gorljiv i neustrašiv do kraja, jasne i glasne riječi u raspravama i tumačenju Svetog pisma i kršćanske nauke te u pobijanju krivovjerja“, rekao je vicerektor Đurin te istaknuo kako Jeronim i danas „riče“: „Nepoznavanje Pisma, nepoznavanje je Krista! – Jeronim nas upozorava kako je svakom kršćaninu važno čitati i poznavati Sveto pismo, Božju riječ upućenu nama ljudima i na poseban način Utjelovljenu Riječ Božju, Isusa Krista koji nam je svojom smrću i uskrsnućem darovao nadu i smisao života.“

Vicerektor Đurin naglasio je također kako je Jeronim u Božjoj riječi prepoznao i mjerilo djelovanja: „Upoznavanje Krista preko Svetog pisma dobiva svoj nastavak i u konkretnom životu svakog kršćanina. Jeronim često naglašava kako je potrebno uskladiti svoj konkretni život s tom Božjom riječju.“ Zatim je Đurin naveo Jeronimove pomalo sarkastične riječi iz pisma svećeniku Nepocijanu: „Baš je simpatičan onaj učitelj koji, punoga trbuha, razglaba o postu; i lopov može govoriti protiv škrtosti, ali kod svećenika Kristova misao i riječ moraju se slagati“ (Epistola 52,7), te zaključio: „Molimo na kraju Jeronimovu ustrajnost kako bismo tu Božju riječ mogli svakoga dana uvijek iznova prevoditi svatko u svoju ‘vulgatu’ – u običnost i redovitost našeg svagdanjeg života.“

Prije završnoga blagoslova s relikvijarom sv. Jeronima rektor Radoš zahvalio je vlč. Marku Đurinu na dosadašnjoj petogodišnjoj vicerektorskoj službi te mu čestitao na drugom petogodišnjem mandatu koji započinje današnjim danom. Također je uputio riječ zahvale nazočnim talijanskim vjernicima koju su na različite načine prijateljski povezani sa Zavodom. Osim toga, na osobit je način zahvalio gđi Danieli Storti i konzervatorskoj ekipi koja je tijekom ljetnoga razdoblja obnovila fresku na kupoli crkve te gosp. Slawomiru Piechowskom koji je je postavio novu električnu rasvjetu u crkvi.

Liturgijsko je pjevanje animirao Glazbeni ansambl Hrvatsko-talijanskoga društva (HTD) iz Zagreba. Nakon euharistijskoga slavlja ansambl je održao i kratak koncert.

Proslava svetkovine sv. Jeronima nastavljena je nakon euharistijskoga slavlja druženjem i osvježenjem u zavodskim prostorijama.

Tekst: Franjo Frankopan Velić

Foto: Marko Martić