Proslavljen blagdan svetog Jeronima u Rimu 30. rujna 2012.

Ulaznom pjesmom «Svi kliknimo Kristu» hrvatska rimska zajednica sabrala se na Svetoj Misi u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu kako bi proslavila svetkovinu sv. Jeronima zaštitnika hrvatske crkve i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima i započela novu akademsku godinu.

Svetu Misu predvodio je generalni asistent Franjevačkog svjetovnog reda o. Ivan Matić OFM, u koncelebraciji rektora Zavoda msgr. Jure Bogdana, duhovnika o. Mihálya Szentmártonija SJ, hrvatskog ispovijednika u Bazilici sv. Petra o. Đure Hontića OFM conv. te četrdesetak hrvatskih svećenika koji se nalaze u Rimu na studiju ili vrše određene crkvene službe.

Crkva sv. Jeronima bila je ispunjena brojnim hrvatskim vjernicima, redovnicima i redovnicama, a njima su se pridružili i hodočasnici iz Srijemske biskupije pod vodstvom generalnog vikara msgr. Eduarda Španovića.

Na proslavi sv. Jeronima sudjelovali su brojni diplomatski predstavnici, među kojima su bili veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak i veleposlanik Crne Gore pri Svetoj Stolici Antun Sbutega.

Otac Ivan Matić u svojoj homiliji govorio je o sv. Jeronimu kao primjeru koji nam svjedoči «kako unatoč svim slabostima, grijesima i nevjerama, možemo uvijek iznova podići svoj pogled prema milosrdnom Gospodinu i od njega primiti pomoć i snagu».

Sveti Jeronim bio je zaljubljenik u Božju Riječ, on «nam je istinski primjer proroka koji se u svome životu neprestano trudio živjeti od Riječi Božje i živjeti za tu istu Riječ. Mnogi su ga nasljedovali u tome i mnogi su i u ova naša vremena stavili Riječ Božju u središte svoga vlastitog života, te na taj način svojim požrtvovnim i neumornim radom približili stvarnost Riječi Božje narodima kojima su poslani. Upravo jučer Crkva je dobila i jednog novog blaženika, p. Gabriele Allegra OFM, franjevca misionara u Kini, koji je preveo Bibliju na kineski jezik, te ga se s pravom naziva “Kineski Sveti Jeronim”. Neka je Gospodinu slava i hvala što neprestano podiže u svom narodu one koje svojim neumornim zalaganjem i stručnošću pomažu približiti Riječ Božju narodu Gospodnjem», rekao je o. Ivan.

U čemu je zaista moje bogatsvo? Gdje je moje blago?, upitao se o. Ivan dodavši: «Ako je moje bogatstvo u Gospodinu i u posjedovanju njegova Duha, onda sam zaista bogat, onda ću zasigurno i ja postati znak Božje prisutnosti i njegove ljubavi. Na to smo pozvani. To je naše poslanje. […] Molimo dakle u ovoj svetoj Misi milost da ovo vrijeme u kojem živimo bude za svakoga od nas, i za cijelu Crkvu, vrijeme duboke obnove u vjeri, kako bismo mogli, poput proroka današnjice, hrabro i odvažno naviještati Radosnu vijest Evanđelja».

Na kraju Svete Mise rektor Zavoda msgr. Jure Bogdan zahvalio je o. Ivanu Matiću na predvođenju slavlja te homiliji kojom nas je uveo u novu akademsku godinu. Rektor se posebno obratio novim studentima izrazivši im dobrodošlicu u Hrvatsku rimsku zajednicu.

Ljepoti zajedništva u liturgijskom slavlju doprinio je zbor Hrvatske crkve sv. Jeronima, pod vodstvom vicerektora don Željka Majića, koji je animirao liturgijsko pjevanje. (Ž.F.)