Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata

NaslovnicaProljetni susret hrvatskih rimskih studenata prigodom proslave blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza održan je u nedjelju 8. svibnja 2016. u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, na dan kada se u Italiji liturgijski slavi svetkovina Uzašašća Gospodinova. Svečano euharistijsko slavlje u koncelebraciji sa svećenicima na studiju ili službi u Rimu predvodio je vlč. Tomislav Lasić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, student liturgike na Papinskom ateneju sv. Anzelma, član Papinskoga irskog zavoda. Svetoj su misi nazočili i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Slavica Karačić te drugi diplomatski djelatnici.

Vlč. Tomislav Lasić je u homiliji ukazao na trajnu ljudsku težnju za nečim novim, boljim, ljepšima. Ta se težnja obično izražava na materijalnoj razini posjedovanja, ali u korijenu je zapravo ono što je sv. Augustin izrekao: „Nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi, Gospodine!“ Blagdan Uzašašća nam poručuje da se najdublje čovjekove težnje zbilja mogu ispuniti – i to u Bogu, jer je Krist uzašao na nebesa ne samo u božanskoj naravi nego i u ljudskoj. Pripravivši tako nama ljudima mjesto, pokazuje kojim nam je putem ići, istaknuo je vlč. Lasić te na kraju pozvao da svatko naviješta Evanđelje ponajprije svojim strpljivim, radosnim i požrtvovnim životom.

Na završetku euharistijskoga slavlja vicerektor vlč. Marko Đurin prenio je pozdrave novoimenovanoga rektora Zavoda vlč. Bože Radoša, dosadašnjega duhovnika Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu. Zahvalio je predvoditelju slavlja i svima koji su na različite načine doprinijeli susretu, osobito zboru pod ravnanjem vlč. Josipa Vidasa, te hrvatskim bogoslovima iz Zavoda „Germanicum et Hungaricum“ koji su asistirali pod svetom misom. Kako se približava kraj akademske godine, zaželio je svim studentima uspješno polaganje ispita i završavanje drugih akademskih obveza.

Zatim je najavio svečanu proslavu blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u četvrtak, 12. svibnja u Padovi. Tom će prigodom svetu misu predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. Proslava u padovanskom svetištu nastavlja se potom u subotu i nedjelju, 14. i 15. svibnja, susretom Hrvata u Italiji.

Nakon euharistijskoga slavlja uslijedilo je predstavljanje knjige „La Chiesa Cattolica e il comunismo in Europa centro-orientale e in Unione Sovietica“ (Katolička Crkva i komunizam u srednjo-istočnoj Europi i Sovjetskom Savezu). Knjigu je ukratko predstavio njezin urednik Jan Mikrut, svećenik Bečke nadbiskupije, profesor crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu Gregorijani.

Obrazložio je kako je sada, 25 godina nakon propasti komunizma, prilika da se dade prva objektivna povijesna ocjena događaja iz toga razdoblja. Do sada su nažalost povijest pisali komunistički vlastodršci, istaknuo je prof. Mikrut te nadodao da su mnogi od njih nakon demokratskih promjena nastavili s političkim djelovanjem iskoristivši svoj položaj kako bi onemogućili pristup arhivskoj građi. Nažalost još uvijek nisu dostupni svi arhivi, ali je ipak sazrio trenutak da se ovom knjigom pruži temeljne informacije i predstavi postojeća literatura o ovoj temi, napomenuo je prof. Mikrut.

Opširnije izvješće o predstavljanju knjige možete pročitati OVDJE.

Susret je zatim nastavljen prigodnim druženjem u zavodskim prostorijama.

Franjo Frankopan Velić