Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata 11. svibnja 2014. (2)

naIMG_2720„Radosni smo što smo na nedjelju Dobroga Pastira međunarodni dan molitve za duhovna zvanja, i ove godine, okupljeni  u našoj nacionalnoj crkvi sv. Jeronima na liturgijskome slavlju. Hrvatska rimska zajednica poglavito akademska i studentska, okupljeni oko Euharistijskoga stola spominje se dvojice istaknutih hrvatskih duhovnih velikana: svetog Leopolda Bogdana Mandića, redovnika franjevca kapucina, svećenika ispovjednika iz Herceg Novog u Boki Kotorskoj i katoličkoga laika, profesora bl. Ivana Merza, banjalučanina. Obojica su, slijedeći glas Isusa Dobroga Pastira, ostavili duboki trag i uspomene ispisane vjerom u Krista Spasitelja – življenim evanđeljem u sredinama gdje su djelovali“ – rekao je msgr. Jure Bogdan u pozdravnoj riječi okupljenim vjernicima u nedjelju 11. svibnja ove godine u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Svečanu sv. misu u prigodi ovogodišnjeg proljetnoga susreta hrvatskih rimskih studenata predvodio je vlč. Ilija Marković, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, student kanonskoga prava na  Papinskome sveučilištu sv. Križa, član Papinskoga Teutonskog  Zavoda sv. Marije (Pontificio Collegio Teutonico di S. Maria dell’Anima).

Uz rektora Zavoda msgr. Juru Bogdana, vicerektora don Marka Đurina, o. Stipu Juriča OP – dekana bogoslovnoga fakulteta na Papinskome dominikanskome sveučilištu Angelicum u Rimu, prof. o. Stjepana Krasića OP – iz Dubrovnika, o. Zdenka Križića karmelićanina, o. Đuru Hontića franjevca konventualca hrvatskoga ispovjednika u bazilici sv. Petra u Vatikanu, koncelebriralo je  35  svećenika većinom studenata iz Zavoda sv. Jeronima i ostalih rimskih crkvenih Zavoda i Ustanova. Na sv. misi bio je i  veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak. Kod oltara su posluživali hrvatski bogoslovi germaničari. Liturgijsko pjevanje animirala je sviranjem na orguljama studentica na Papinskome glazbenome institutu Martina Laković.

Tumačeći nedjeljne misne tekstove o Dobrome Pastiru, vlč. Ilija Marković, u homiliji je ocrtao lik Dobroga pastira, s kojim se identificira svaki svećenik u svome zvanju ali i svaki vjernik kršćanin u svome poslanju Kristova učenika u svijetu.

Uz zahvalnu molitvu „zbog proglašenja svetima dvojice papa Ivana Pavla II. i Ivana XXIII.“ prisutni su upravili svoju molitvu „Uskrslome Kristu koji donosi mir prestrašenim učenicima“ da „udijeli pravedni mir Ukrajinskome narodu i svim stanovnicima Ukrajine“.

Na kraju misnoga slavlja rektor Bogdan je zaželio svim studentima dobro polaganje ispita i uspješno privođenje kraju studentskih obveza. Sve svećenike studente, kao i svećeničke pripravnike, pozvao je na sudjelovanje  na susretu sa svetim Ocem papom Franjom u Vatikanu, u ponedjeljak 12. studenoga o.g. Sve prisutne u crkvi pozvao je da se na vrijeme registriraju u veleposlanstvu RH u Rimu (do 14. svibnja o.g.) kako bi mogli izići na izbore za Europski parlamentat, koji se održavaju u Rimu 25. svibnja o.g. od 7. do 19.00 sati.