Preminuo vlč. Franjo Jurčević, ex alumnus Zavoda

Svećenik Riječke nadbiskupije Franjo Jurčević, ex alumnus Zavoda sv. Jeronima, preminuo je nakon duge i teške bolesti okrijepljen svetim sakramentima u četvrtak 20. lipnja 2024. u Rijeci, u 81. godini života i 57. godini svećeništva.
Vlč. Franjo Jurčević rođen je u Cetingradu 28. lipnja 1943. godine od oca Mile i majke Marije r. Tominac. Osnovnu školu završio je u Cetingradu, a gimnaziju započeo u Pazinu te maturirao i završio u Rijeci. Za svećenika je zaređen 2. srpnja 1967. godine. Mladu misu slavio je u Cetingradu. Godine 1968. otišao je na studij u Rim gdje je na Papinskom sveučilištu Gregoriana doktorirao iz filozofije 26. svibnja 1973. godines tezom pod naslovom: L’antropologia religiosa di Abraham Joshua Heschel. Bio je pitomac Zavoda sv. Jeronima od 1968. do 1973. godine. Osim toga, bio je i član Upravnog vijeća Zavoda od 1986. do 1991. godine.
Nakon povratka iz Rima, predavao je filozofiju na Visokoj bogoslovskoj školi (VBŠ) u Rijeci i ujedno obnašao službu kapelana u Župi sv. Antuna Padovanskog u Rijeci, na Kantridi od 1973. do 1979., kada je premješten u Župu sv. Jelene Križarice − Kastav. Ondje je obavljao službu župnika do ljeta 2019. godine. U Domovinskom ratu je uz svesrdnu pomoć dobrih ljudi dijelio pomoć potrebnima, osobito brojnim izbjeglicama iz raznih dijelova Hrvatske i BiH.
Tijekom života je pomagao u obnovama i izgradnji porušenih crkava, a posebno crkve u Cetingradu. Vlč. Franjo Jurčević 2019. godine dobio je i nagradu za životno djelo Grada Kastva, koja mu je dodijeljena zbog njegova dugogodišnjeg rada, snažne osobnosti, pristupačnosti i volje da služi svojim građanima.
Tijelo pokojnika bit će izloženo u subotu 22. lipnja u župnoj crkvi u Kastvu od 8 sati do mise u 10 sati. Misu i sprovodne obrede predvodit će riječki nadbiskup Mate Uzinić. (IKA, foto: Župa Kastav)