Preminuo dr. don Marijo Volarević, ex alumnus Zavoda

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Marijo Volarević preminuo je u 47. godini života u četvrtak 24. studenoga 2022. godine, okrijepljen svetim sakramentima.

Don Marijo Volarević, sin pok. Ante i Mirjane r. Kozina, rođen je  10. listopada 1976. u Metkoviću. Osmogodišnju školu završio je u svom  gradu. Njegovi roditelji su ga kršćanski odgajali, a u rodnoj Župi sv. Nikole u Metkoviću, gdje je primio vjersku pouku i sakramente, očito je dobio i poticaj da pođe prema svećeničkom zvanju. Godine 1992. primljen je u Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i započeo školovanje na Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji, gdje je 21. lipnja 1996. položio ispit zrelosti.

U jesen iste godine primljen je u Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije i započinje filozofsko-teološki studij na ondašnjoj Teologiji u Splitu današnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Nakon završetka petogodišnjeg studija pastoralnu godinu obavlja u  katedralnoj Župi sv. Marka u Makarskoj. Za đakona je zaređen  na Krista Kralja, 24. studenoga 2002. u crkvi sv. Pavla u Splitu na Pujankama. Iste godine polaže diplomski ispit s radom pod naslovom: ‘Pojam kreposti u Sokrata, Platona i Aristotel’.

Nadbiskup Marin Barišić zaredio je don Marija i još desetoricu  đakona za svećenike na blagdan sv. Petra i Pavla u nedjelju 29. lipnja 2003. u zbornoj crkvi sv. Marka u Makarskoj. Mario je svoju mladu misu slavio 27. srpnja iste godine u Župi sv. Nikole u Metkoviću kao peti svećenik iz te metkovske župe od 1969., kada je ta župa utemeljena. Kao mladomisnik bio je godinu dana župni vikar u Župi Kaštel Lukšiću, a zatim godinu dana je obnašao službu prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Nakon tih godina pastoralnog rada i odgojiteljske službe radi potreba Nadbiskupije nadbiskup Barišić upućuje ga na studij moralne teologije na Alfozijanskoj akademiji (fakultet moralne teologije) pri Papinskome lateranskome sveučilištu u Rimu.

Don Mario je kao doktorand pet godina proveo u Rimu stanujući u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima i pohađajući predavanja na Papinskom Lateranskom sveučilištu. Dana 21. svibnja 2010. obranio je doktorsku tezu s naslovom „Novi feminizam prema Ivanu Pavlu II.: žena u izgradnji nove etike za novi svijet“.

Nakon povratka u Hrvatsku zaposlio se najprije kao viši asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Dvije godine je obnašao službu vicerektora Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu (2010-2012.). Na KBF-u je predavao  predmete: Osnove moralne teologije, Društveni nauk Crkve i neke izborne kolegije i seminare. Naslov docenta postigao je 2014., a naslov izvanrednog profesora 2020. Prije toga uzeo je annum sabbaticum – godinu prekida za istraživački rad i izdao knjigu pod naslovom ‘Žena u obitelji, društvu i Crkvi’.

Tijekom svoje profesorske službe bio je aktivan član na svom matičnom fakultetu, radeći u povjerenstvima, odborima i drugim tijelima svoje ustanove. Obnašao je službu pročelnika katedre moralnog bogoslovlja. Objavljivao je članke i znanstvene radove, sudjelovao na tribinama, raznim teološkim skupovima i simpozijima. Bio je predavač i na pastoralnoj godini za đakone. Pastoralno je povremeno pomagao na župi Solin – Sv. Kajo i u župi Dugi Rat.

Prije nekoliko godina počeo je osjećati prve zdravstvene tegobe. Nakon bolničkog liječenja uspio bi se oporaviti i vratiti u uobičajeni ritam rada i života. Kad se je razbolio prije tri mjeseca, opaka bolest je toliko uznapredovala da više nije bilo nade u ozdravljenje. Preminuo je uvečer 24. studenoga u KBC-u na Firulama u Splitu. Preselio se u nebesku domovinu u svojoj 46. godini života, 19. godini svećeništva i 12. godini rada na KBF-u.

Ispraćen je na posljednji počinak u ponedjeljak 28. studenoga na groblju Gospe Snježne u Vidu.