Preminuo dr. don Stanislav CRNICA (Zaton, 27. listopada 1945. – Rim, 18. rujna 2013.)

don-stanislao.1224U srijedu 18. rujna 2013. godine u četiri sata ujutro, preminuo je u Rimu don Stanislav Crnica, svećenik prelature Opus Dei. Posljednjih godina trpio je od dijabetesa koji ga je odveo do dijalize i drugih tegoba povezanih s tom bolešću.

Don Stanislav Crnica, sin Fabijana Crnice i Ane rođ. Dukić, rodio se 27. listopada 1945. godine u Zatonu kraj Šibenika. Na preporuku Vladimira Vince koji je tragično preminuo u zrakoplovnoj nezgodi, došao je u Italiju studirati jezike u Napulju na Orientalnome institutu. Doktorirao je istočno-europsku književnost (slavistiku) 25. veljače 1972. Opus Dei je upoznao u sveučilišnoj rezidenciji u Monterone. Tu je dozrijevalo njegovo zvanje  posvećenog laika celibatarca koji djeluje u svijetu. Osnivač Opus Dei sveti Josemaría Escrivá ga je osobito cijenio, budući da je znao da potječe iz zemlje u kojoj je Crkva mnogo trpjela i da iza njega stoji preporuka don Vladimira Vincea.

Don Stanislav je poznavao mnoge jezike pa je najprije bio zaposlen u Milanu u jednoj tvrtki koja je imala poslovne odnose s Jugoslavijom. Znanje mnogih jezika dovelo ga je u informativni ured Svete Stolice.  Stanovao je u Rimu u centru ELIS (Educazione Lavoro Istruzione Sport), ustanovi  koja je posvećena odgoju radničke mladeži. Centar ELIS je ustanovio papa Ivan XXIII a inaugurirao papa Pavao VI. Duhovna formacija u ustanovi ELIS povjerena je prelaturi Opus Dei. Don Stanislav je također djelovao i u odgojnim programima ustanove.

U međuvremenu je završio filozofsko-teološki studij i nakon dvije godine provedene u Rimskome kolegiju Svetoga križa Ivan Pavao II. zaredio ga je za svećenika 1985. godine. Doktorirao je teologiju na Papinskome sveučilištu sv. križa u Rimu 1. travnja 1988. godine. Ponovno je došao u centar ELIS i tu je preuzeo službu župnoga vikara u župi San Giovanni Battista in Colatino.  Na toj službi je ostao sve do smrti. U pastoralnome radu posvetio se osobito svetoj ispovijedi i duhovnome vodstvu, pa je ubrzo postao vrlo cijenjeni i traženi ispovjednik.  Rado i često je posjećivao obitelji. U župi San Giovanni Battista in Colatino stekao je veliki ugled smirena čovjeka, radosna svećenika, blagog i jasnog ispovjednika i duhovnog savjetnika, marljivog apostola povjerenih mu duša.

Prelat Opus Dei Msgr. Javier Echevarría slaviti će sv. misu za pokojnoga don Stanislava Crnicu u župnoj crkvi San Giovanni Battista in Colatino  (Via Sandro Sandri 73), u četvrtak 19. rujna u 12.00 sati. Tijelo pok. don Stanislava izloženo je u župnoj crkvi u srijedu 18. rujna  do 23.00 sata i 19. rujna od 7.00 do 11.00 sati. Pokop će biti u grobnici Opus Dei «nel cimitero Flaminio» u Rimu.