Preminula sestra Marija (Sofija) Čović bazilijanka

candle-lightU utorak 16. lipnja 2015., u ranim jutarnjim satima preminula je u Neurotraumatološkom Institutu u Grottaferrati kraj Rima, u 47. godini života redovnica bazilijanka s. Marija (Sofija) Čović. Smrt je uslijedila kao posljedica tumora koji je otkriven 2. svibnja ove godine. Sprovodnu sv. misu i obrede, u srijedu 17. lipnja, predvodio je za pokojnicu u župnoj crkvi sv. Pija X. pape u Grottaferrati msgr. Jure Bogdan, rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima. Uz predvoditelja slavlja od pokojnice se dirljivim riječima oprostila i vrhovna poglavarica sestara bazilijanki s. Ellena Lullaschi. Monasi iz opatije sv. Nila su također na kraju obreda izmolili i ispjevali kod tijela pokojnice sprovodne molitve prema Istočnome obredu, budući je s. Marija bila bazilijanka. Na sprovodnoj sv. misi sudjelovalo je mnoštvo redovnica iz raznih samostana iz Grottaferrate i Rima. Iz domovine su došli roditelji pokojnice Franjo i Ivana Čović, osmero braće i sestara (Marijan, Josip, Marija, Dragica, Tuna, Prena, Ivan i Vinka) s više članova svojih obitelji.  Nakon toga tijelo pokojnice preveženo je na groblje opatije sv. Nila u Grottaferrati gdje je i pokopano u zemlju gdje se ukapaju monasi i monahinje iz ove slavne milenijske opatije.

Bazilijanka sestra Marija, krsnim imenom Sofija, Čović, rođena je u mjestu Kabash na Kosovu 21. studenoga 1968. godine. Dobri Bog blagoslovio je roditelje sestre Marije (Sofije), Ivanu i Franju Čovića, brojnim potomstvom. Imali su desetoro djece. Jedno dijete je preminulo u djetinjoj dobi a devet ih je odraslo u kršćanskome ozračju, poštenju, radu, čestitosti….

Sestra Marija je položila prve redovničke zavjete u Družbi sestara bazilijanki, Kćeri sv. Makrine 4. rujna 1990. Vječne zavjete je položila 19. srpnja 1999. u mjestu Mezzojuso na Siciliji (PA). Svoje redovničko zvanje i poslanje živjela je: četiri godine na Kosovu  (u mjestu Bec i u Stubli). Potom je premještena na Siciliju u Mezzojuso, zatim u Kalabriju provincija Cosenza (San Giorgio, Cantinella, San Cosmo i Santa Sofia). Na posljednjoj službi bila je učiteljica i odgovorna u dječjem vrtiću sve do 2. svibnja ove godine kad joj je pozlilo, i tada je hitno prevezena u bolnicu i operirana. Toga dana započelo je njeno četrdestdnevno uspinjanje na Kalvariju. Otkrivena je teška bolest raka, peritonealni karcinom. Smjesta je 10. svibnja prevežena u Grottaferratu i već sutradan  11. svibnja smještena je na onkološki odjel u bolnici Istituto Neurotraumatologico Italiano „INI“ u Grottaferrati.

Zdrastveno osoblje, bolničari, sestre, liječnici i ostali djelatnici  svjedoče kako je hrabro prihvatila i nosila tešku bolest, i slijedila postaju po postaju svoga križnog puta do kraja. Ustrpljivo, ustrajno, svetački, bez prigovora i pritužbi. A trpjela je mnogo. Svoje trpljenje prikazivala je za obraćenje grješnika, za svoju redovničku zajednicu, za njezih zdravi duh i duhovni napredak, za posvećenje sviju ….. Premda su bolovi i patnje bili neizdrživi i dan prije svoje smrti ona je molila i pjevala….. Do posljednjeg dana širila je oko sebe vedrinu i optimizam. Gospodin ju je pozvao k sebi 16. lipnja 2015. u 3 sata i 15. minuta.

Svojoj vrhovnoj poglavarici prije polaganja vječnih zavjeta s. Marija je napisala: „Poštovana časna majko. Osjećajući se sve više ostvarena u mome zvanju i nakon što sam uvidjela da me Isus hoće u ovome statusu, premda je život prepun stalnih odricanja i žrtvi, ja Vas pitam da me pripustite Vječnim zavjetima. Želim izbliza slijediti Božanskog Jaganjca, i slijedeći njegove stope natopljene krvlju našeg Zaručnika, želim doseći Kalvariju, cilj izabranih. Priznajem svoju nedostojnost ali sam svijesna da Isus pomaže bijedne duše kako bi od njih napravio remek djela svoga Milosrđa“.

O životu sestre Marije čula su se mnoga dirljiva svjedočanstva. Bila je jedina Hrvatica u ovoj druži s. bazilijanki kojoj je pripadala. Njezina vrhovna poglavarica s. Ellena Lullaschi željela je da joj hrvatski svećenik, na hrvatskome jeziku po latinskome obredu služi sv. misu i obrede ukopa, budući da i potječe iz latinskog obreda. O pokojnici je napisala i ove riječi: „Posljednji ispit života izvrsno je položila, sukladno svojim zavjetima“.