Predstavljen zbornik o fra Hadrijanu Boraku, nekadašnjem duhovniku Zavoda

U petak 17. studenoga 2017. u prostorijama Osnovne škole Cestica predstavljen je zbornik radova „Život i djelo Hadrijana Franje Boraka (1915.-1993.). Briga da uspiju i drugi“. Zbornik je plod međunarodnog znanstvenog simpozija održanog 21. studenoga 2015. godine u OŠ Cestica povodom stote obljetnice rođenja prof. dr. Hadrijana Franje Boraka, franjevaca kapucina rođenog 14. studenoga 1915. u Radovcu u župi Križovljan, danas u Varaždinskoj biskupiji.

O knjizi i djelovanju fra Hadrijana u Hrvatskoj i inozemstvu govorili su prof. dr. sc. Vinko Škafar, OFM Cap., iz Maribora, doc. dr. sc. Andrea Filić, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te p. Bono Zvonimir Šagi, OFM Cap., iz Varaždina. Predstavljanjem je moderirao Franjo Talan.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili ravnateljica škole Nevenka Turščak i vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik, a zahvalu svima koji su doprinijeli da se simpozij održao i zbornik izdao uputio je načelnik općine Cestica Mirko Korotaj. U ime Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, koje je član bio i Hadrijan Borak, nazočnima se obratio fra Jure Šarčević, OFM Cap., provincijalni ministar, a čestitku na izdanoj knjizi uputio je i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Između izlaganja pojedinih predstavljača, u kulturno umjetničkom dijelu programa nastupio je Muški zbor župe Križovljan, Ženska klapa Angeluš i Ženski zbor Stellarium iz Cestice.

Zbornik radova tiskan je na 364 stranice, a uredio ga je dr. sc. Anto Barišić, OFM Cap., profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. U prvom dijelu zbornika objavljena su predavanja s održanog simpozija, a potom slijede neka osobna svjedočanstva Borakovih znanaca.

Između ostaloga, u zborniku se nalazi i članak pod nazivom „Duhovnička i vijećnička služba Hadrijana Boraka u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu“ autora Marka Đurina, vicerektora Zavoda. U članku autor opisuje situaciju u Zavodu za vrijeme duhovničkog djelovanja fra Hadrijana Boraka, OFM Cap (1956.-1961.). Potom se obrađuje Hadrijanova uloga u izboru Đure Kokše za rektora Zavoda nakon smrti rektora Magjerca te njegova djelatnost kao duhovnika Zavoda. U članku se također pokušavaju razjasniti i razlozi napuštanja duhovničke službe fra Hadrijana. Potom se rasvjetljava i Borakova uloga kao člana Upravnog vijeća Zavoda od 1956. do 1970. te se na temelju Zavodskih kronika i agendi donosi nekoliko zgoda u kojima se spominje Borakovo ime.

Hadrijan Franjo Borak ušao je u kapucinski red 1934. godine, a za svećenika je zaređen 1940. Nakon toga odlazi na studij u Rim na Papinsko sveučilište Gregorijana gdje postiže doktorat iz filozofije te licencijat iz povijesti. Za svog tridesetogodišnjeg boravka u Rimu bio je prefekt Kapucinskog kolegija sv. Lovre Brindiškog, profesor na dva teološka učilišta (Papinsko lateransko sveučilište te već spomenuti kolegij sv. Lovre) te duhovnik Hrvatskog zavoda sv. Jeronima te kasnije član Upravnog vijeća Zavoda. Nakon povratka u domovinu, 1970. bio je izabran za provincijala Hrvatske kapucinske provincije te je vršio i službu predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara te asistenta Unije viših redovničkih poglavarica. Umro je u Zagrebu 4. ožujka 1993. te je pokopan u kapucinskoj grobnici na Mirogoju.