PREDSTAVLJEN HRVATSKI RIMSKI ADRESAR 2019./2020.

Po tradiciji, na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predstavljen je Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2019./2020.

Adresar, kojeg izdaje Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, predstavio je Dario Hrga, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. U pripremi adresara sudjelovali su, uz vicerektora Marka Đurina, svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima: Ivo Bezina, Marko Čubelić, Gabrijel Kamber, Matija Knok, Ivan Marić, Marko Martić, Stjepan Matezović, Davor Senjan i Dario Hrga. Adresar je grafički uredio Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Ovogodišnji, 47. u nizu, adresar na svojoj naslovnici ima fotografiju obnovljene freske Giovannija Guerre iz 16. st., sa svoda prezbiterija Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu, pod nazivom „Anđeoske slave“ koja u svome središtu ima prekrasni medaljon s likom sv. Jeronima kojega je naslikao Paris Nogari, također u 16. st.

Uvodnu riječ napisao je vicerektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, Marko Đurin. Na 10 stranica donosi bogati povijesni prikaz gradnje i obnove Hrvatske crkve sv. Jeronima od 1589. godine pa sve do današnjih dana. Uvodna riječ je aktualna jer je u proteklim danima završena vanjska obnova crkve, dok je unutarnja restauracija pri samom kraju.

Adresar donosi podatke o hrvatskim studentima svećenicima redovnicima, redovnicama i laicima, sveučilištima na kojima studiraju, te materijama koje specijaliziraju. U prvome dijelu adresara dakle možemo pronaći osobne kontakte svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova na studiju u Rimu i Italiji, te adrese zavodâ, instituta, novicijata i zajednica u kojima su smješteni. Osobit dio Hrvatskog rimskog adresara odnosi se na  kontakte redovnica koje su na službi i studiju u Rimu, adrese njihovih zajednica, te njihove službe. Zatim cijeli niz podataka o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i pri Republici Italiji, Apostolske nuncijature u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, biskupske konferencije i sve nadbiskupije i biskupije s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru.

Hrvatski rimski adresar obiluje i kontakt podacima Hrvatskih ustanova  i udruga u Italiji, također i s korisnim telefonskim brojevima i e-mail adresama koje mogu poslužiti i olakšati komunikaciju za vrijeme boravka u Rimu. Na zadnjim stranicama adresara, prije pregledno napravljenog abecednog kazala osobnih imena, pronaći ćemo i rasporede liturgijskih slavlja u našoj hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, te raspored ispovijedanja na hrvatskome jeziku u Bazilici sv. Petra u Vatikanu.