PREDSTAVLJEN HRVATSKI RIMSKI ADRESAR 2018./2019.

Po tradiciji, na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića koji je ove godine proslavljen u zajedništvu s hrvatskim biskupima koji započinju svoj pohod „Ad limina apostolorum“, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predstavljen je Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2018./2019.

Adresar, kojeg izdaje Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, predstavio je Damir Šehić, svećenik Zadarske nadbiskupije. U pripremi adresara sudjelovali su Ivo Bezina, Marko Ćubelić, Marko Martić, Krunoslav Siroglavić i Franjo Frankopan Velić. Grafički urednik je Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Ovaj adresar ima svoju tradiciju koja seže u 1974. godinu, kada je po prvi put ugledao svjetlo dana. Tada je bio napisan strojopisom na četiri stranice na kojima su bila imena osamdesetorice studenata. Od tada, Zavod sv. Jeronima svake godine izdaje Hrvatski rimski adresar koji želi biti sredstvo međusobnog povezivanja hrvatske zajednice u Rimu i Italiji (poglavito akademske), kao i s Crkvom i njenim institucijama u domovini.

Ovogodišnji, 46. u nizu, adresar na svojoj naslovnici ima prikazanu fresku Siksta V., velikog pape koji u svojim rukama drži nacrt crkve sv. Jeronima. Taj isti papa određuje biskupima da svakih pet godina pohode grobove apostola i podnesu izvješća iz svojih biskupija. Na simboličan način, u prigodi ovogodišnjeg pohoda „Ad limina apostolorum“, na kojeg je davno pozvao Siksto V., i naši su biskupi prvo prešli prag Sikstove crkve, ali i svoje Rimske crkve sv. Jeronima, te zatim nastavili prema grobovima Apostola.

Adresar u svojih okruglih 100 stranica odiše skladnošću i jasnom strukturom. Nakon rektorove ′uvodne riječi′, adresar donosi podatke o hrvatskim studentima svećenicima redovnicima, redovnicama i laicima, sveučilištima na kojima studiraju, te materijama koje specijaliziraju. U prvome dijelu adresara dakle možemo pronaći osobne kontakte svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova na studiju u Rimu i Italiji, te adrese zavodâ, instituta, novicijata i zajednica u kojima su smješteni. Osobit dio Hrvatskog rimskog adresara odnosi se na  kontakte redovnica koje su na službi i studiju u Rimu, adrese njihovih zajednica, te njihove službe. Zatim cijeli niz podataka o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i pri Republici Italiji, Apostolske nuncijature u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, biskupske konferencije i sve nadbiskupije i biskupije s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru.

Hrvatski rimski adresar obiluje i kontakt podacima Hrvatskih ustanova  i udruga u Italiji, također i s korisnim telefonskim brojevima i e-mail adresama koje mogu poslužiti i olakšati komunikaciju za vrijeme boravka u Rimu. Na zadnjim stranicama adresara, prije pregledno napravljenog abecednog kazala osobnih imena, pronaći ćemo i rasporede liturgijskih slavlja u našoj hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, te raspored ispovijedanja na hrvatskome jeziku u Bazilici sv. Petra u Vatikanu. Na samome kraju adresara iskazan je i svojevrsni znak zahvale obitelji Mršić-Mazzetta koja i ove godine sudjeluje svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara.