PREDSTAVLJEN HRVATSKI RIMSKI ADRESAR 2017./2018.

Po tradiciji, na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predstavljen je Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2017./2018.

Adresar, kojeg izdaje Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, predstavio je Franjo Frankopan Velić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, a u pripremi su sudjelovali još i vicerektor Marko Đurin, Ivo Bezina, Marko Čubelić, Tomislav Kutleša, Marko Martić, Matej Petrić, Mladen Pranjić, Krunoslav Siroglavić. Grafički urednik je Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Ovaj adresar ima svoju tradiciju koja seže u 1974. godinu, kada je po prvi put ugledao svjetlo dana. Tada je bio napisan strojopisom na četiri stranice na kojima su bila imena osamdesetorice studenata. Od tada, Zavod sv. Jeronima svake godine izdaje Hrvatski rimski adresar koji želi biti sredstvo međusobnog povezivanja hrvatske zajednice u Rimu i Italiji (poglavito akademske), kao i s Crkvom i njenim institucijama u domovini.

Grafičko oblikovanje Adresara na 103 stranice nastavlja u novom ruhu od lani, te ga resi svježina, preglednost, precizna sustavnost, po uzoru na rimsku vrlinu slaganja i promocije misli. Ovaj 45. u nizu adresar hrvatskih rimskih studenata na svojoj naslovnici ima fresku iz apside Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu „Sveti Jeronim u pustinji tumači teško razumljive svetopisamske tekstove“.

Nakon rektorove Uvodne riječi i popisa kraticâ, adresar donosi podatke hrvatskih studenata, sveučilištâ na kojima studiraju, te specijalizaciju koju studiraju. U prvome dijelu naći ćemo osobne kontakte svećenika, redovnika i bogoslova na studiju u Rimu i Italiji, te adrese zavodâ, institutâ, novicijatâ i zajednicâ u kojima su smješteni.

Potom slijedi popis hrvatskih studenata laika u Rimu – njih 20, koji najvećim dijelom studiraju na Papinskim sveučilištima.

Adresar nadalje donosi imena, službe i podatke svećenika i redovnika na službi u Rimu i Italiji. Među njima rektori zavodâ, profesori, ispovjednici, generalni definitori, gvardijani, urednici, umirovljenici i drugi – svi poredani abecednim redom.

Značajan dio Hrvatskog rimskog adresara donosi kontakte redovnica na službi i studiju u Rimu, adrese njihovih zajednica, te njihove službe.

Nakon toga adresar donosi podatke o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i u Italiji nakon čega slijede podatci crkvenih institucija u Hrvata. U toj rubrici pronaći ćemo kontakte Apostolskih nuncijatura u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Hrvatske biskupske konferencije i svih nadbiskupija i biskupija s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru, sve biskupije u Bosni i Hercegovini  te biskupije Bar, Kotor, Srijem i Subotica.

U Adresaru također nalazimo popis i kontakte Bogoslovnih sjemeništa i Malih sjemeništa u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, te u Subotici. Rubrika Crkva u Hrvata završava adresama crkvenih učilišta, Katoličkih osnovnih i srednjih škola i kolegija, uredništava filozofsko-teoloških časopisa, katoličkih novina, listova i revija, te katoličkih informativnih službi i religijskih programa.

Hrvatski rimski adresar obiluje također i kontakt podacima hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, korisnim telefonskim brojevima i e-adresama koje mogu poslužiti za vrijeme boravka u Rimu.

Na zadnjim stranicama adresara, prije preglednog abecednog kazala osobnih imena, nalazi se i raspored svetih misa u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, te raspored ispovijedanja na hrvatskome jeziku u Bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Uprava Zavoda zahvaljuje svima koji su dali svoj doprinos u pripremi ovoga adresara, a posebno obitelji Mršić-Mazzetta koja i ove godine sudjeluje u troškovima tiskanja adresara.