Predstavljanje knjige „Katolička Crkva i komunizam u srednjo-istočnoj Europi i Sovjetskom Savezu“

Prof. Mikrut. Presentazione del libroNa Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu u četvrtak 21. travnja u 17.30 sati (aula C008) bit će predstavljena knjiga „La Chiesa Cattolica e il comunismo in Europa centro-orientale e in Unione Sovietica“ (Katolička Crkva i komunizam u srednjo-istočnoj Europi i Sovjetskom Savezu).

Knjigu je uredio Jan Mikrut, svećenik Bečke nadbiskupije, profesor crkvene povijesti na Gregorijani. Osim urednika, na predstavljanju će govoriti kardinal Miloslav Vlk, umirovljeni praški nadbiskup, mons. Cyril Vasil, tajnik Kongregacije za Istočne Crkve, profesorica Rita Tolomeo sa Rimskog sveučilišta Sapienza, p. François-Xavier Dumortier SJ, rektor Gregorijane te p. Nuno da Silva Gonçalves, SJ, dekan Fakulteta povijesti i kulturnih dobara Crkve na Papinskom sveučilištu Gregorijana.

U knjizi oko dvadesetak autora obrađuje pitanje odnosa Katoličke Crkve i komunizma u zemljama srednje i istočne Europe: Albanije, Bugarske, Češke, Slovačke, Istočne Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske, Rumunjske, Mađarske, te u zemljama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza: Estonije, Latvije, Litve, Bjelorusije, Moldavije, Ukrajine, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Azerbajdžana i Gruzije.

Između ostalih, biskup Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini piše o odnosu Katoličke Crkve i komunističkog režima u današnjoj Bosni i Hercegovini, dok povjesničar Jure Krišto obrađuje odnos Katoličke Crkve i komunističkog režima u Hrvatskoj od 1945. do 1990.

Predgovor knjizi je napisao kardinal Miloslav Vlk, umirovljeni praški nadbiskup. Knjigu je na talijanskom jeziku izdala izdavačka kuća Gabrielli Editori iz Verone, a zamišljena je kao prva u nizu u biblioteci „Povijest Crkve u srednjo-istočnoj Europi“.

Prof. Mikrut. l libro.