PREDSJEDNIK VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ANDREJ PLENKOVIĆ U POSJETU HRVATSKOJ CRKVI I ZAVODU SV. JERONIMA U RIMU

Povodom službenoga posjeta Talijanskoj Republici predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković 18. prosinca posjetio je Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i istoimeni Zavod u Rimu.

U pratnji premijera Plenkovića bili su g. Furio Radin potpredsjednik Hrvatskog sabora; gđa Tena Mišetić zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade; gđa. Zrinka Ujević pomoćnica ministra vanjskih i europskih poslova; g. Vladimir Drobnjak veleposlanik, savjetnik predsjednika Vlade; g. Marko Milić glasnogovornik te Jasen Mesić veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici i g. Neven Pelicarić veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Susret je započeo u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima gdje je premijera Plenkovića dočekao vicerektor vlč. Marko Đurin. Nakon pozdrava zajedno su razgledali ljepotu crkve u kojoj je nedavno završena restauracija fresaka i sanacija statike te koja je zasjala u svome punom sjaju. Nakon razgledanja crkve susret je nastavljen u prostorijama Zavoda gdje su premijera Plenkovića dočekali brojni gosti Hrvati, kako iz Rima tako i iz cijele Italije, predstavnici i članovi raznih hrvatskih udruga koje djeluju u Italiji.

Vicerektor Đurin izrekao je dobrodošlicu premijeru Plenkoviću, te predstavio Zavod u kojemu žive i školuju se svećenici iz hrvatskih biskupija koje zemljopisno obuhvaćaju prostor današnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, nadbiskupije Bar i Kotor te Srijemske biskupije. Velikani hrvatske povijesti imali su snažne veze sa svetojeronimskim ustanovama tijekom povijesti koje postoji već blizu 600 godina. Za biskupe je imenovano 37 svećenika koji su bili pitomci Zavoda, a posljednji je mons. Bože Radoš varaždinski biskup, dosadašnji rektor Zavoda, napomenuo je vlč. Đurin. U svome daljnjem obraćanju istaknuo je da „i mi koji živimo i djelujemo danas ovdje u Zavodu i u Rimu, iako jesmo na neki način daleko od svoje domovine, rado i s pozornošću pratimo zbivanja u našoj domovini, te molimo za vas koji vršite toliko važne i odgovorne službe za naš narod“. Na kraju pozdrava vlč. Đurin zaželio je svima prisutnima sretan i blagoslovljen Božić te „da Božje svjetlo prožme sve nas kako bismo i mi, često puta nalazeći se u tami, znali prepoznati pravi put života koji nam je Isus pokazao“.

U svome obraćanju premijer Plenković zahvalio je na iskazanome gostoprimstvu te informirao sve prisutne o razgovorima koje je vodio tijekom svoga službenog posjeta Talijanskoj Republici. Na poseban način napomenuo je pitanje hrvatskih manjina u Italiji i njihov položaj. Isto tako istaknuo je da Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europske Unije te koji će joj program biti.

„Veselimo se što održavate našu kulturnu tradiciju i jezik i što zahvaljujući Katoličkoj Crkvi držite one temeljne vrijednosti koje okupljaju hrvatski narod“, poručio je premijer okupljenima, uključujući predstavnike hrvatskih udruga iz raznih dijelova Italije. Na kraju svoga obraćanja svima je zaželio sretan i blagoslovljen Božić.

Bojan Ivešić

Foto: Marko Martić