Predsjednik Ivo Josipović u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu

107“Posebna mi je čast što sam danas zajedno sa suradnicima susreo Svetog Oca i posjetio Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Zavod je dao nemjerljiv doprinos hrvatskome narodu”, napisao je u subotu 9. listopada 2010. u spomenici Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. U programu jednodnevnog posjeta Vatikanu i Suverenome malteškome redu hrvatski predsjednik Ivo Josipović zajedno je sa suprugom u pratnji veleposlanika RH pri Svetoj Stolici prof. dr. Emilija Marina i ministra kulture Bože Biškupića, pohodio hrvatsku crkvu i Zavod sv. Jeronima.

Rektor Zavoda mons. Jure Bogdan upoznao je Predsjednika s poviješću hrvatske crkve u Rimu, kao i s ostalim hrvatskim svetojeronimskim ustanovama u Vječnome Gradu.

“U crkvi i Zavodu sv. Jeronima, stoljećima su se susretali, milosno, kulturno i duhovno napajali te kršćanski i rodoljubno djelovali brojni hrvatski vjernici, umjetnici, znanstvenici i svećenici”, rekao je rektor Bogdan. Posebice je istaknuo djelovanje i boravak u Zavodu hrvatskih umjetnika Ivana Meštrovića, Ive Dulčića i Joze Kljakovića. U Zavodu sv. Jeronima predsjednik se susreo s članovima Zavoda, svećenicima studentima iz više hrvatskih biskupija. Na susretu i razgovoru s predsjednikom nazočili su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, glavni tajnik Sinode biskupa nadbiskup Nikola Eterović, kao i nekoliko hrvatskih svećenika koji se nalaze na službi u Rimu i pri Svetoj Stolici.

Predsjednik Josipović izvijestio je nazočne o sadržajnome susretu i razgovorima što ih je toga dana vodio s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom. Uputio je poziv Sv. Ocu da pohodi Hrvatsku. Sa zadovoljstvom je istaknuo činjenicu da se u kalendaru pastoralnih pohoda u 2011. godini u Vatikanu najozbiljnije razmatra mogućnost Papinoga pohoda Hrvatskoj.

“Bilo bi to jako dobro za Hrvatsku. Podudara se, čvrsto se nadamo, i sa završetkom pregovora i ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju”, rekao je predsjednik Josipović.

U razgovoru s Predsjednikom bilo je riječi i o nekim društvenim i političko-crkvenim pitanjima: povratku izbjeglica, doprinosu Crkve u izgradnji društvene zajednice, stvaranju pozitivnog ozračja u društvu, teškoj gospodarskoj situaciji, zakonodavstvu, poboljšanju životnoga standarda, odnosu sa susjednim državama, demografskoj slici i politici Republike Hrvatske, Hrvatskome katoličkom sveučilištu. Na upit o ugovorima i uopće o odnosima Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, predsjednik je izrazio opće zadovoljstvo dobrim odnosima. Izrazio je zahvalnost Svetoj Stolici za sve što je učinila i čini za Hrvatsku.

Na primjedbu i pitanje o malodušju što se sustavno širi u hrvatskome društvu Predsjednik je odgovorio: “Nalazimo se u situaciji u kojoj se razmišlja na vrlo pesimističan način, što je vrlo jasno vidljivo i u našim medijima. Potrebno je pristupiti građanima s vjerom i nadom, koju možete i vi, crkvene ustanove, na poseban način naglašavati i promicati, kako bismo ono što je dobro a prisutno je u našoj Domovini bolje staviti na vidjelo”.

Rektor Zavoda darovao je predsjedniku Josipoviću Zbornik o Zavodu sv. Jeronima, brošuru o kapeli sv. Venencijana u Rimu i kultu solinskih mučenika te Hrvatski rimski adresar u kojemu se nalaze podaci o hrvatskim studentima i ustanovama u Rimu. Predsjednik je darovao Zavodu dva kristalna svijećnjaka.

Zavod i crkvu sv. Jeronima pohodila su sva tri hrvatska predsjednika: dr. Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i dr. Ivo Josipović.

10.10.2010.