Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić pohodio Zavod sv. Jeronima

U ponedjeljak 19. listopada 2009., pohodio je Zavod i crkvu sv. Jeronima, predsjednik Hrvatskoga sabora gosp. Luka Bebić. S njim u pratnji bili su i njegova supruga, gđa Gerda Marija Bebić, zatim Emilio Marin, hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici; veleposlanik RH u Italiji, gosp. Tomislav Vidošević i njegova supruga gđa Iva Vidošević; gđa Željka Antunović, potpredsjednica Hrvatskog sabora; dr. sc. Furio Radin, zastupnik Hrvatskog sabora i voditelj Skupine prijateljstva Hrvatska-Italija u Hrvatskom saboru; mr. sc. Vesna Buterin, zastupnica Hrvatskog sabora; dr. sc. Mišo Munivrana, predstojnik Ureda Predsjednika Hrvatskog sabora; gđa Marina Štancl, pomoćnica tajnika Hrvatskog sabora za međunarodne odnose i šef protokola; gđa Marija Kapitanović, prvi tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu. Na ulazu u crkvu sv. Jeronima članove izaslanstva pozdravio je vicerektor don Željko Majić. On je uglednim gostima protumačio povijest i značenje svetojeronimskih ustanova.

Nakon toga, u salonu na IV. katu izaslanstvo  je primio rektor Zavoda sv. Jeronima, msgr. Jure Bogdan. Ugledne goste pozdravio je ovim riječima:

„Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora. S osobitim zadovoljstvom izražavam dobrodošlicu Vama, hrvatskim veleposlanicima pri Svetoj Stolici i u državi Italiji, svim članovima izaslanstva Hrvatskoga Sabora što ovih dana borave u službenome posjetu Vatikanu, Talijanskoj državi i Suverenome malteškome redu, a danas ste ovdje s nama.

U ovoj prigodi rado ističem činjenicu da svetojeronimske hrvatske ustanove u Rimu, koje djeluju u kontinuitetu na ovome mjestu punih 556 godina, od svoje starine podržavaju veze s Hrvatskim Saborom. Prije više od četiri stotine godina ustanova sv. Jeronima u svojim posebnim okolnostima više puta obraćala se Hrvatskome Saboru. Još i više! Gospodine predsjedniče, Vaš posjet svetojeronimskim hrvatskim ustanovama, Zavodu i Crkvi sv. Jeronima, odvija se u godini visokoga jubileja koji se tiče kako Hrvatskoga Sabora tako i ustanova sv. Jeronima. Naime, 1609. godine, prije ravnih 400 godina, Hrvatski Sabor je  zaključio staviti gostinjac sv. Jeronima pod svoju posebnu zaštitu. 

Danas ovdje djeluju Papinski hrvatski Zavod sv. Jeronima i Hrvatska Crkva sv. Jeronima. Ovdje borave za vrijeme postdiplomskoga studija hrvatski svećenici iz svih hrvatskih biskupija. Zemljopisno to bi značilo s područja Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te biskupija Srijemske Mitrovice i Subotice. Pripremaju magistarske i doktorske radnje na raznim crkvenim sveučilištima. I nakon završenoga studija vraćaju se u svoje biskupije, preuzimaju službe koje im povjeravaju njihovi biskupi. Rado ističem da je kroz svu povijest svetojeronimskih ustanova, Sveta Stolica  iz ove hrvatske oaze u Rimu uzimala suradnike za univerzalne potrebe Crkve. Tako i danas, u najnovije vrijeme, više mladih hrvatskih svećenika iz Zavoda sv. Jeronima odabrano je za diplomatsku službu Svete Stolice. Znak je to povjerenja prema nama. Znak je to i naše vjekovne prepoznatljive prisutnosti u središtu Zapadnoga kršćanstva i prokušane vjernosti idealima kršćanske katoličke vjere i rimskoga prvosvećenika.

Dakako, i mi danas, s ovoga mjesta  budno pratimo  zbivanja u našoj domovini, proživljavamo i dijelimo s njom sve radosti i tjeskobe. Vrlo smo zainteresirani o čemu raspravlja Hrvatski Sabor, zastupnici koji su dobili povjerenje od hrvatskih građana i kakovi se zakoni donose. Kao živi članovi Kristove Crkve molimo za svoje državne poglavare da mudro i razborito upravljaju.

Katolička Crkva je u svojoj biti sveopća, univerzalna, utemeljena na svom božanskome utemeljitelju za sve ljude i za sva vremena, ali je također i nacionalna. Tko dobro poznaje povijest Europe ne može ne priznati blagotvornu djelatnost Crkve u pojedinim narodima i državama. I mi stoga govorimo o djelovanju Katoličke Crkve u hrvatskome narodu. Ovdje su poseban doprinos davali i daju katolički svećenici. Kad kažem da je Crkva nacionalna, to je njezin locus teologicus, ne želim ovdje reći da je vjerski život i vjernička djelatnost podređen interesima Države. Istovremeno Crkva nije ustanova za obnašanje političke vlasti u Državi. Crkva i Država, svatko na svome području, na nacionalnoj razini, svatko u svome zvanju i poslanju, rade na unaprijeđenju individualnoga i socijalnoga života jednoga naroda. Tu se upotpunjuju. Crkva na čelu s rimskim prvosvećenikom i biskupima, daje narodu blago objavljenih istina i blago milosti vjere, promiče etiku i moral, to najveće dobro za jedan narod, za sve građane jedne Države. Crkva u snazi svoga poslanja evangelizira, oplemenjuje čovjeka sukladno Božjoj Riječi, Isusovome Evanđelju. To je ono što nazivamo izgradnjom civilizacije ljubavi. Djelujući u skladu, bez miješanja kompetencija, jedne i druge vlasti, duhovne i svjetovne, Crkva na moralno duhovnome području, a Država na materijalnome, zemaljskome području, svojim nastojanjem doprinose općem dobru svoga naroda, i svih građana jedne države.

Od raznih djelatnosti u Zavodu povremeno pripremimo i tiskamo knjigu. Ovom prigodom, kao spomen na Vaš dolazak k nama želimo Vam pokloniti nekoliko naših izdanja:

  1. Jedna mala ali vrijedna knjižica „Kapela sv. Venancija u Rimu i kult solinskih mučenika“ od msgr. Fabijana Veraje. Knjižica opisuje jedinstveni spomenik ovdje u Rimu, o početku pokršavanja hrvatskoga naroda u VII. stoljeću.
  2. Svake godine mi tiskamo u Zavodu „Hrvatski rimski adresar“. Unutra su popisani  hrvatski studenti u Rimu, naši svećenici koji borave i rade u Rimu, hrvatske redovnice i hrvatske ustanove u Rimu. Ova knjižica je instrumenat izgradnje našeg zajedništva i međusobnog povezivanja, u dijaspori, izvan Domovine;
  3. Tu je i opširna knjiga – zbornik o povijesti Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima što smu ju publicirali o stotoj obljetnici Zavoda 2001. godine;
  4. Zasad naše posljednje izdanje je knjiga „Apostolu naroda“  – svetome Pavlu, što ju je uredio vicerektor don Željko Majić. Autori knjige su prvenstveno naši svećenici studenti.

Dopustite mi na kraju, gospodine predsjedniče biti malo i osoban. Vi ste svjetlo dana ugledali i djetinjstvo proveli u sjeni župne crkve sv. Jure u Desnama. Vaši roditelji dali su Vam ime evanđelista Luke. U katoličkome kalendaru juče je bio blagdan sv. Luke, Vašeg nebeskoga zaštitnika. U ime Zavoda sv. Jeronima čestitam Vam imendan. Još jednom svima skupa, Dobro došli! Ugodno se osjećaje u hrvatskom svetojeronimskome domu”.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Sabora gosp. Bebić je istaknuo poštovanje što ga gaji prema ustanovi svetoga Jeronima. Izrazio je zadovoljstvo što Zavod sv. Jeronima dugo i plodno djeluje, obogaćuje hrvatski narod novim mladim snagama, intelektualcima koji duhovno i kulturno oplemenjuju vlastiti narod. Na prijemu i razgovoru s izaslanstvom Hrvatskoga sabora sudjelovali su i svećenici studenti iz Zavoda svetoga Jeronima, a vijest o susretu prenijeli su hrvatski mediji i Radio Vatikan.