Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko pohodio Zavod sv. Jeronima

IMG_2181U petak 14. ožujka 2014., pohodio je Zavod i crkvu sv. Jeronima, predsjednik Hrvatskoga sabora gosp. Josip Leko. S njim u pratnji bili su: gosp. Damir Grubiša veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji; gosp. Filip Vučak – veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici; gosp. Igor Rađenović – predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga Sabora; gosp. Silvano Hrelja – predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav; gđa Đurđica Pralas – predstojnica Ureda predsjednika Hrvatskoga Sabora; gosp. Ilija Jandrić – osobni savjetnik predsjednika Hrvatskoga Sabora; gđa. Andrea Halambek – predstojnica Ureda za međunarodne i europske poslove Hrvatskoga Sabora; gosp. Zdeslav Perković – predstojnik Ureda za protokol Hrvatskoga Sabora; gosp. Domagoj Livljanić  – III. tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u talijanskoj republici; gđa Ankica Udovičić, gosp. Ilija Horvat i gosp. Ivan Anić.

Na ulazu u crkvu sv. Jeronima članove izaslanstva dočekao je i pozdravio u 16.00 sati msgr. Jure Bogdan, rektor. On je uglednim gostima u crkvi protumačio povijest i značenje hrvatskih svetojeronimskih ustanova.

Nakon toga, u salonu na IV. katu izaslanstvo  je primio rektor Zavoda sv. Jeronima zajedno s vicerektorom vlč. Markom Đurinom. Uglednome gostu predsjedniku Hrvatskoga Sabora i svim članovima izaslanstva poklonio je knjižicu „Kapela sv. Venancija u Rimu i kult solinskih mučenika“ od msgr. Fabijana Veraje. Knjižica opisuje jedinstveni spomenik u Rimu, o početku pokršavanja hrvatskoga naroda u VII. stoljeću. „Hrvatski rimski adresar 2013/2014“. Unutra su popisani  hrvatski studenti u Rimu, hrvatski svećenici koji borave i rade u Rimu, hrvatske redovnice i hrvatske ustanove u Rimu. „Ova knjižica je instrumenat izgradnje našeg zajedništva i međusobnog povezivanja, u dijaspori, izvan Domovine. U ovoj akademskoj godini Adresar je posvećen prvome rektoru Zavoda sv. Jeronima prof. dr. Josipu Pazmanu, nekad i rektoru Zagrebačkoga sveučilišta, dva puta dekanu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, pokretaču Bogoslovske smotre, uredniku Katoličkog lista, prevoditelju Zakonika kanonskoga prava na hrvatski jezik” rekao je msgr. Bogdan. Knjigu “San Girolamo dei Croati: Viaggio nell’Arte” od Zvonimira Seršića o Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima i vjerničkoj zajednici u Rimu rektor je poklonio predsjedniku Sabora i dvojici prisutnih zastupnika u Hrvatskome saboru.

Kao spomen na dolazak u Zavod sv. Jeronima predsjednik Sabora gosp. Josip Leko je predao rektoru „Croatian Inventions” stiliziranu kutiju s predmetima spomen na izvorne hrvatske izume. Ugledni gosti su se upisali u Zavodsku spomenicu.