Pohod sobama sv. Ignacija Lojolskog, mjesečna duhovna obnova 17. listopada 2009.

Svećenici iz Zavoda sv. Jeronima sudjelovali su u subotu 17. listopada 2009., na mjesečnoj duhovnoj obnovi u „kamerama” (sobama) sv. Ignacija Lojolskoga u Rimu. Sobe sv. Ignacija nalaze se na posljednjem katu isusovačke rezidencije koju je izgradio sv. Ignacije, utemeljitelj Družbe Isusove. Zgrada rezidencije je izdržala do 1598. godine, kad je uslijed velike poplave Rima i naleta vode u svojim temeljima teško oštećena. Sobe, koje se danas mogu posjetiti, u cjelosti su iz prethodnoga zdanja isusovačke rezidencije. Nakon što je isusovački general Acquaviva  dobio pokroviteljstvo kardinala Odoarda Farnese, izgrađena je 1599. sadašnja rezidencija Družbe Isusove, uz crkvu Presvetoga Imena Isusova koju je izgradio kardinal Alessandro Farnese. Prije izgradnje sadašnje rezidencije, general Acquaviva je odlučio u cjelosti sačuvati sobe sv. Ignacija. U njima je svetac proveo posljednjih 12 godina svoga života.  U njima je sastavio Isusovačke konstitucije, napisao brojna pisma. U njima je nakon dugoga trpljenja predao svoju dušu Gospodinu 31. srpnja 1556. godine.

Crkva presvetoga imena Isusova (Chiesa del Santissimo Nome di Gesù) u Rimu, poznata pod nazivom “Chiesa del Gesù” ili još jednostavnije “Il Gesù” središnja je crkva Družbe Isusove. Izgrađena je u duhu odluka Tridentinskoga Sabora. U njoj je jedna velika – središnja lađa, kako bi vjernici mogli pažljivo vidjeti oltar i svećenika koji slavi Euharistiju, i bolje sudjelovati u obredu. Premda je već sv. Ignacije želio  crkvu nije dočekao njezinu gradnju. Radovi izgradnje započeli su 1568. godine. Posvećena je 25. studenoga 1584. godine. U njoj se nalaze u pokrajnjemu oltaru i zemni ostaci sv. Ignacija.

Duhovni nagovor – konferenciju, svećenicima iz Zavoda sv. Jeronima  u kamerama sv. Ignacija, održao je o. Ruiz Jurado isusovac, dugogodišnji profesor na Papinskome sveučilištu Gregoriana. Govorio je na temu „Sv. Ignacije svećenik”. Prisutni su potom, pod stručnim vodstvom, razgledali sobe sv. Ignacija i baziliku imena Isusova. Bila je to prigoda i za osobnu molitvu, sakramentalnu ispovijed, razmišljanje o svećeništvu. Koncelebriranu sv. misu u sobama sv. Ignacija predvodio je zavodski vicerektor don Željko Majić a propovijedao je duhovnik o. Mihály Szentmártoni SJ.