Otvorenje izložbe „Hodočasnik u kiparstvu – hrvatski kipar Kuzma Kovačić“ u Rimu

Pellegrino nella scultura – Lo scultore croato – KUZMA KOVAČIĆ

La mostra posta sotto il Patrocinio del Pontificio Consiglio della Cultura e con il Co-patrocinio del Ministero della Cultura della Repubblica di Croazia e della Città di Zagreb. Sarà inaugurata da Dominique François Joseph Cardinal Mamberti, Prefetto del Supremo Tribunale della Segnatura Apostolica, martedì 11 aprile 2017 ore 18.00, Musei di San Salvatore in Lauro – Museo Donazione Umberto Mastroianni, Piazza di San Salvatore in Lauro 15, Roma. La mostra rimarrà aperta fino al 20 maggio 2017. Orario: 10.30-13.00/16.00-18.30, chiuso domenica e festivi. Ingresso libero.

U utorak, 11. travnja 2017. u 18 h u Muzejima San Salvatore in Lauro: Muzej Umberto Mastroianni, Piazza San Salvatore in Lauro 15, u Rimu bit će otvorena izložba „Hodočasnik u kiparstvu – hrvatski kipar Kuzma Kovačić“ koja će se održati pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za kulturu i supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba

Izložbu će otvoriti kard. Dominique François Joseph Mamberti, prefekt Vrhovnoga sudišta Apostolske signature.

Smisao je izložbe predstaviti djelo ovog suvremenoga hrvatskog umjetnika kršćanskoga nadahnuća koje je izraslo iz vjere i koje vjeru oblikuje – rijedak primjer u suvremenoj likovnoj umjetnosti zapadnoga kruga. To djelo dolazi iz Hrvatske, zemlje bogate kršćanske katoličke umjetničke baštine, iz naroda žive vjere. Ova izložba možda nudi i odgovor na pitanje dugotrajnoga rascjepa između Crkve i umjetnosti, nudi oblik njihova nova zajedništva u službi civilizacije života, života s Bogom.

Ujedno, cilj je izložbe promocija hrvatske suvremene umjetnosti u Rimu, središtu kršćanstva i europskom kulturnom središtu.

Izložba predstavlja svojevrsni presjek autorova opusa, izbor najznačajnijih Kovačićevih ostvarenja predstavljen s 46 skulptura izrađenih mahom u trajnim materijalima (drvo, kamen, bronca, staklo, terakota…) te 15-ak velikih  fotografija javnih spomeničkih ili pak sakralnih kiparskih djela, što čini ukupno šezdesetak izložaka.

Izložba se održava u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Muzeja Ivana Meštrovića iz Hrvatske i to u godini u kojoj slavimo 25. obljetnicu priznanja Republike Hrvatske, kao i pune uspostave diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom.

Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja 2017., a može se razgledati radnim danom od 10:30 do 13:00 sati, te od 16:00 do 18:30 sati. Nedjeljom i neradnim danima muzej je zatvoren. Ulaz je slobodan.

Kuzma Kovačić rodio se u Hvaru 6. lipnja 1952. Maturiravši na hvarskoj gimnaziji, upisuje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. i diplomira 1976.

Započevši odmah izlagati svoje skulpture, priredio je do sada šezdesetak samostalnih izložbi. Veliku retrospektivnu izložbu priredio je 2013. u Zagrebu (Moderna galerija), zatim u Splitu Galerija umjetnina) i Čapljini. Izlagao je na više od dvjesto skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu (Tisuću godina hrvatskog kiparstva, Suvremeno hrvatsko kiparstvo, Osam suvremenih hrvatskih umjetnika i druge.)

Djela mu se nalaze u najvažnijim nacionalnim galerijama i muzejima te u Vatikanu. Autor je većeg broja spomenika i sakralnih kiparskih djela, primjerice: Vratnice Hvarske katedrale (1990.), Oltar Hvarske katedrale (1993.), Oltar hrvatske domovine (Zagreb, 1994.), Spomenik papi Ivanu Pavlu II. (Selca na Braču, 1996.), Posljednja večera (Šćit u Rami, Bosna i Hercegovina, 2000.), Spomenik dr. Franji Tuđmanu (Škabrnja, 2001.), i drugi. Također, autor je kovanoga novca Republike Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, te nositelj triju hrvatskih odličja: Danica hrvatska (1994.), Danica hrvatska s likom Marka Marulića (1995.) i Red hrvatskog pletera (1999.).

Njegova monografija iz pera Milana Bešlića objavljena je 2013. Redoviti je profesor kiparstva u trajnom zvanju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a predaje i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu istoga sveučilišta (Kršćanstvo i suvremena umjetnost). Izabran je za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 2012. godine.