Održan Susret hrvatskih rimskih studenata 12. svibnja 2013.

000DSC00238„Hrvatska rimska zajednica poglavito akademska i studentska, i ove godine, okupljeni oko Euharistijskoga stola spominjemo se dvojice istaknutih hrvatskih velikana: svetog Leopolda Bogdana Mandića, redovnika franjevca kapucina, svećenika ispovjednika i katoličkoga laika profesora bl. Ivana Merza. Obojica su, slijedeći glas Isusa Dobroga Pastira, ostavili duboki trag i uspomene ispisane vjerom u Krista Spasitelja – življenim evanđeljem u sredinama gdje su djelovali“ – rekao je msgr. Jure Bogdan u pozdravnoj riječi okupljenim vjernicima u nedjelju 12. svibnja ove godine u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Svečanu sv. misu u prigodi ovogodišnjeg proljetnoga susreta hrvatskih rimskih studenata predvodio je Hrvoje Damiš, svećenik Varaždinske biskupije, germaničar, student fundamentalne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Uz rektora Zavoda msgr. Juru Bogdana, don Stanka Lasića župnika stolne crkve u Dubrovniku koncelebriralo je još četrdeset svećenika većinom studenata iz Zavoda sv. Jeronima i ostalih rimskih crkvenih Zavoda i Ustanova. Na sv. misi su bili veleposlanici pri Svetoj Stolici Filip Vučak (Republika Hrvatska) i Slavica Karačić (Bosna i Hercegovina). Kod oltara su posluživali hrvatski bogoslovi germaničari. Na misnome slavlju su bili i hodočasnici iz Dubrovnika koji su došli u Rim u prigodi obilježavanja četiristote obljetnice rođenja i 340. obljetnice smrti Stjepana Gradića, dubrovčanina, prefekta Vatikanske biblioteke. Taj ugledni dubrovački svećenik, diplomat, profesor na sveučilištu Sapienza, konzultor, akademik švedske akademije kraljice Kristine, prefekt Vatikanske knjižnice istaknuti član hrvatske svetojeronimske zajednice, pokopan je u kripti  crkve sv. Jeronima. Nakon razornog potresa u Dubrovniku 6. travnja 1667. godine jedan je od najzaslužnijih dubrovčana za obnovu grada Dubrovnika i izgradnju današnje dubrovačke stolne Crkve Velike Gospe koja je pred tri stotine godina stavljena u liturgijsku uporabu.

U Italiji se 12. svibnja slavilo Uzašašće Gospodinovo pa je tako i liturgija u sv. Jeronimu bila u znaku Uzašašća. Tumačeći otajstvo Uzašašća Gospodnjega, vlč. Hrvoje Damiš naglasio je u homiliji da je uzašašće Isusa Krista slavni vrhunac njegova javnog života i punina spasenjskog djelovanja. „Slika Isusovih učenika koji gledaju u nebo jest zapravo slika svih nas ljudi pred velikim otajstvom Boga. Vjerujem da smo i mi danas došli na ovu svetu misu jer želimo zahvaliti Bogu na njegovom spasenjskom djelovanju u osobi Isusa Krista; jer želimo promišljati o svim otajastvima njegova života, pa tako i o ovom posljednjem: njegovom uzašašću. Zato je danas i naš pogled usmjeren prema Bogu; usmjeren prema nebu odakle je došao i kamo je uzašao Spasitelj svijeta“.  „Pozvani smo nastaviti Isusovo spasenjsko djelovanje u našem svakodnevnom životu, širiti Radosnu vijest i nadu i vjeru u Isusa Krista“, rekao je vlč. Damiš.

Na kraju misnoga slavlja, nakon što je rektor Bogdan iznio nekoliko osnovnih podataka o životnome putu i djelu Stjepana Gradića, održana je prigodna molitva u prezbiteriju crkve iznad njegove spomen ploče.