Održan proljetni susret hrvatskih rimskih studenata u Zavodu sv. Jeronima u Rimu

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata prigodom proslave blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza održan je u nedjelju 14. svibnja 2023. u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Susret je započeo svečanim euharistijskim slavljem koje je uz koncelebraciju desetak svećenika na studiju ili službi u Rimu predslavio mons. Juraj Batelja, generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

        U uvodnom obraćanju prije poziva na pokajnički čin, mons. Batelja prisjetio se dana koje je kao pitomac proveo u Zavodu te naglasio kako zahvalnim srcem slavi svetu misu za žive i pokojne svećenike studente iz razdoblja svog boravka u Rimu, za sve preminule rimske studente, svećenike, bogoslove, pripadnike muških i ženskih redovničkih zajednica, vjernika laika, svih profesora, poglavara i odgojitelja. Također, istaknuo je kako je ova sveta misa domovinska proslava naših svetaca i blaženika čijih se obljetnica ove godine spominjemo: 40. obljetnica proglašenja svetim Leopolda Bogdana Mandića, 125. obljetnica rođenja blaženog Alojzija Stepinca, 95. obljetnica smrti i 20. obljetnica proglašenja blaženim Ivana Merza.

        Prigodnu homiliju nadahnutu misnim čitanjima Šeste vazmene nedjelje, mons. Batelja započeo je razmišljanjem o naviještenom ulomku iz Djela apostolskih koji podsjeća na progon prvih Isusovih učenika. Oni su, kaže mons. Batelja, unatoč patnji i trpljenju, svjedočili, a jamac njihova svjedočanstva bio je od Isusa oporučno ostavljeni Duh Istine koji ih je učinio tješiteljima, braniteljima i posvetiteljima onih koji još ne vjeruju. U tom smislu, pozivajući se na misao bl. Alojzija Stepinca, mons. Batelja je istaknuo kako ne bi smjelo biti dana u kršćaninovu životu, a da se ne pomoli Bogu Duhu Svetome, Duhu Istine, s kojim je nužna suradnja osobito kad je u pitanju studij teologije. Jer, nastavio je: „Štoviše, koliko netko surađuje s Duhom Svetim toliko u njemu živi Isus Krist.“ Tu misao potvrdio je pozivajući se na sv. Augustina, Origena i njegova oca Leonidu  te sv. Jeronima koji je činjenicu Kristove prisutnosti u ljudskom životu promatrao u zbilji svakidašnjeg života.

        U nastavku homilije mons. Batelja istaknuo je i protumačio znakovitu isprepletenost trojice Božjih ljudi: sv. Leopolda Bogdana Mandića, bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza, koji su i danas uzor kao svjedoci u kojima je Duh Sveti izveo čuda svoje ljubavi, a pritom i poziv na rast u svetosti kroz uranjanje u otajstvo Euharistije. 

        Zaključujući mišlju kako Uskrsli doista živi u svojim vjernicima koji su njegovi udovi, mons. Batelja okupljene je podsjetio na poziv sv. Petra iz drugog čitanja koji, između ostalog, ističe razlog i svrhu svakog studiranja, a to je nastojanje obrazložiti nadu koja je u nama odnosno naučiti kako živjeti, naviještati i svjedočiti Isusa Krista.

        Na završetku svete mise okupljenima se riječima pozdrava i zahvale obratio rektor Zavoda vlč. Marko Đurin. Ponajprije se zahvalnim riječima obratio mons. Batelji ističući njegov višegodišnji doprinos Zavodu sv. Jeronima. Pozdravio je i sve nazočne svećenike, redovnike, redovnice i sve rimske studente i vjernike laike. Riječima pozdrava obratio se i gosp. Jasenu Mesiću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Italiji, a isto tako riječima zahvale bogoslovima salezijancima na liturgijskoj asistenciji, zboru svećenika Zavoda sv. Jeronima na čelu s vlč. Brunom Diklićem za animiranje pjevanja, vicerektoru Marku Škrabi, časnim sestrama, djelatnicima i djelatnicama Zavoda na svakom doprinosu.

        Prema običaju po završetku svetog misnog slavlja susret je nastavljen prigodnim druženjem u prostorima Zavoda sv. Jeronima.

 

        Mišel Kovačević

Fotografije: Marko Martić