Nadbiskup Srakić na svetkovinu Krista Kralja u crkvi sv. Jeronima u Rimu

IMG_6444Na svetkovinu Krista Kralja đakovačko-osječki nadbiskup u miru msgr. Marin Srakić predvodio je koncelebrirano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Uvodeći okupljene hrvatske vjernike u misno slavlje, nadbiskup Srakić je podsjetio kako današnja svetkovina daje odgovor na pitanje kuda ovaj svijet ide: „Ne idemo prema besmislu, nego Onome koji će suditi žive i mrtve. No, On nije strog sudac. On zna sve naše grijehe i slabosti, ali Njegove su ruke na križu raširene i mi se povjeravamo Njegovom milosrđu“, rekao je nadbiskup.

U homiliji je istaknuo značajke Kristovog kraljevstva. Razna kraljevstva i carstva koja su postojala tijekom ljudske povijesti dolazila su i odlazila. Kristova kraljevska vlast nije od ovoga svijeta, ona dolazi od Oca. Crkva spominje u liturgijskim tekstovima ove svetkovine značajke Kristova kraljevstva. To je „kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira“. Nadbiskup je ukratko protumačio te značajke. Osvrćući se na Kraljevstvo istine, rekao je među ostalim: „Cijelog svog života Isus se borio protiv carstva laži, oca laži i farizejskog licemjerja. Preko njegovih usana nikad nije prešla nijedna laž. I njegovo kraljevstvo već stoljećima iznosi istinu ljudima koji bez nje besciljno idu ovim svijetom i životom.“ Kraljevstvo života očituje se u Kristovom spasiteljskom djelovanju dok je još boravio na zemlji, a nastavlja se danas preko svetih sakramenata kao izvora života. Upravo na taj način, preko svetosti i milosti, postajemo članovi Kristova kraljevstva, objasnio je nadalje nadbiskup te nastavio: „Kristovo kraljevstvo je kraljevstvo pravde. On je i došao na svijet da vrati pravdu. U svom duhovnom kraljevstvu divno je ostvario pravdu. Svaki član njegova kraljevstva ima svoja prava i dostojanstvo. Zato ga rado prihvaćaju prezreni i maleni.“ Kristovo kraljevstvo jest i kraljevstvo ljubavi – koja se očituje u temeljnoj zapovijedi „Ljubi Boga i bližnjega!“ – i kraljevstvo mira – kojega nam je ostavio u zalog na Posljednjoj večeri. „Sa svojim kraljem možemo biti ponosni. Hod prema svrsi, prema našem kraju, ne zastrašuje nas. Na kraju nas čeka Krist Kralj. Ali do kraja treba doći. A to znači biti dosljedan, prema vlastitim silama, uz Božju pomoć, ostvarivati Kristovo kraljevstvo“, zaključio je nadbiskup Srakić.

Na završetku misnoga slavlja rektor msgr. Jure Bogdan izrazio je radost što je večeras nadbiskup Srakić u Rimu s hrvatskim vjernicima te ujedno zahvalio na knjigama koje nadbiskup redovito priređuje, ovaj put tri sveska o biskupu Josipu Juraju Strossmayeru.