MOLITVA ZA POKOJNE NA RIMSKOME GROBLJU CAMPO VERANO

Na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga 2017., hrvatska rimska zajednica pohodila je hrvatska grobišta na rimskom gradskom groblju „Campo Verano“. Na molitvi su sudjelovali svećenici i poglavari Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima, te hrvatske redovnice u Rimu – sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog i sestre Kćeri milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje, te vjernici laici.

Pohod je započeo molitvom krunice i Službom riječi kod grobnice Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima. Svoj nagovor rektor Zavoda Bože Radoš utemeljio je na slici svijeće što se pali i ostavlja na grobu pokojnika. Svijeća nas prati kroz čitav naš život, „kroz važne životne trenutke“: na krštenju, tijekom slavlja u crkvi, u vazmenoj noći… „Svijeća je simbol vjere, simbol budnosti i bdjenja. Ona treba našu pažnju, svjetlo svijeće je osjetljivo, jer se može u ovome životu ugasiti, i čovjek ostaje u tami, tami nevjere“, istaknuo je rektor. Zaključivši slikom pokojnih koje je „Krist posadio (ukorijenio) za svojim stolom, kao stablo koje više ne šeta, već živi i daje plodove“, rektor Radoš je pozvao na molitvu u kojoj će zamoliti Krista „da pozdravi naše pokojne, da mislimo na njih, da su ugradili svoj život u nas i da smo ih na tom zahvalni“.

Sljedeća molitvena postaja bila je kod grobnice Družbe Sinova Bezgrješne, gdje je bio pokopan sluga Božji fra Bonifacije Pavletić (1864.-1897.), rodom iz Zbjegovače kod Kutine (danas Sisačka biskupija). Njegovi se posmrtni ostatci nalaze od 2008. godine u generalnoj kući Družbe. Molitvom uz njegovu nekadašnju grobnicu hrvatska rimska zajednica izražava nadu da će ovaj sluga Božji biti pribrojen zboru blaženih i svetih.

Pohod hrvatskim grobištima na Campu Veranu zaključen je Službom riječi kod grobnicȃ sestara Milosrdnica i sestara Kćerî milosrđa.

Tekst: Matej Petrić

Foto: Marko Vuković