Mjesečna duhovna obnova Zavoda sv. Jeronima u mjestu Santa Severa

U subotu 13. travnja 2024., svećenici-studenti Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, u zajedništvu s rektorom Markom Đurinom i vicerektorom Markom Škrabom te časnim sestrama i djelatnicama Zavoda, sudjelovali su na mjesečnoj duhovnoj obnovi održanoj u Domu Marije Tješiteljice (Domus Maria Consolatrice) u mjestu Santa Severa, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Rima.
Duhovna obnova sastojala se od nagovora duhovnika p. Alana Modrića, mogućnosti za svetu ispovijed i osobnu molitvu te euharistijskog slavlja koje je predslavio rektor Zavoda Đurin, dok je propovijedao duhovnik p. Modrić.
U duhovnom nagovoru kojeg je naslovio „Ti idi za mnom“, polazeći od ulomka Iv 21,18-23 koji donosi Isusov razgovor s Petrom nakon uskrsnuća s obzirom na njegove daljnje sumnje, strahove i lutanja, p. Modrić analizirao je obrasce ponašanja i drugih učenika koji su nakon Uskrsa, kao i Petar, ostali živjeti u duhovnom stanju Velikog petka, počevši od Marije Magdalene, preko dvojice učenika na putu u Emaus te zaključivši slučajem apostola Tome. Nakon osvrta na tu trojicu protagonista, p. Modrić vratio se apostolu Petru te objasnivši problem njegova pristupa očita u ulomku, prisutnima je uputio poruku kako su u svom nasljedovanju Krista pozvani, ne slijediti putove koje je Bog namijenio specifično za druge, već je potrebno hodati putem koji je Uskrsli utro za nas same, izbjegavajući uspoređivanje s drugima i uspoređujući se isključivo s Kristom budući da je najvažnija zadaća u životu postati kristolik.
U prigodnoj homiliji koju je temeljio na ulomku Evanđelja koji opisuje Isusovo ukazanje učenicima u oluji (Iv 6,16-21), p. Modrić okupljene je pozvao da u svojim životnim olujama i tamama prepoznaju prisutnost Uskrslog Gospodina oslanjajući se na Njegovu riječ „Ja sam“, koja donosi mir, sigurnost i hrabrost.
Na kraju svete mise rektor Đurin zahvalio je predvoditelju duhovne obnove p. Modriću na upućenim riječima, a zatim duhovna obnova zaključena je zajedničkom večerom i povratkom u Zavod sv. Jeronima.

Mišel Kovačević
Foto: Mate Žilić