Mjesečna duhovna obnova Zavoda sv. Jeronima u benediktinskoj opatiji Svete Marije u Farfi

U subotu 22. travnja 2023., svećenici studenti Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, zajedno s rektorom vlč. Markom Đurinom te časnim sestrama i djelatnicama Zavoda, održali su mjesečnu duhovnu obnovu u benediktinskoj opatiji Svete Marije u Farfi, srednjovjekovnom gradiću udaljenom četrdesetak kilometara od Rima. Predvoditelj duhovne obnove bio je p. Alan Modrić, duhovnik Zavoda.

        Po dolasku u Farfu članovi Zavoda, uz stručno vodstvo, razgledali su opatiju i opatijsku crkvu. Naime, počeci opatije datiraju još iz 6. stoljeća, a veliki je uspon doživjela u vrijeme Karla Velikog. Današnja opatijska crkva potječe iz druge polovice 15. stoljeća, a u nju je dobrim dijelom ugrađena stara crkva iz karolinškog doba. Zbog svoje umjetničke ljepote i povijesne važnosti opatija je danas nacionalni spomenik kulture.

        Nakon razgledavanja, p. Modrić u prostorima opatije održao je duhovni nagovor u kojem je prisutnim članovima Zavoda uputio duhovne poticaje razmatravši susrete Uskrsnulog Krista s učenicima. Svoje razmatranje uskrsnih susreta započeo je jednim vrlo mogućim susretom kojeg, kako kaže, ne opisuju Evanđelja, a predmet su razmatranja Duhovnih vježbi sv. Ignacija Loyolskog. To je susret Uskrsnulog Isusa s Blaženom Djevicom Marijom koja je Isusa pratila na svim njegovim putevima. Potom, razmatravši susrete Uskrslog s učenicima, p. Modrić zaustavio se na susretu s Marijom Magdalenom, velikom grešnicom koja je postala velika obraćenica i apostolica apostola; na susretu s Petrom kao kamenom-temeljcem buduće Crkve; na Ivanovu izvještaju o uskrsnom jutru te detalju trčanja dvojice učenika do groba i na činjenici nepoznavanja Pisma; na epizodi važnog razgovora Petra i Gospodina u kojem na trostruku Petrovu zataju Uskrsnuli odgovara trostrukim povjerenjem. Duhovni nagovor, p. Modrić zaključio je, razmatranjem postuskrsnog trenutka u kojem su učenici u strahu od Židova zatvorili vrata te je pritom ohrabrio prisutne članove Zavoda kako se Isusov odgovor na sve strahove koji ne zaobilaze ni Crkvu danas, nalazi u riječima Mir vama i djelovanju Duha Tješitelja i Branitelja.

        Nakon duhovnog nagovora, sudionici duhovne obnove imali su priliku za pristupanje sakramentu pomirenja te osobnu molitvu u samoći, a potom je uslijedilo sveto misno slavlje koje je predslavio rektor Zavoda vlč. Marko Đurin, dok je propovijedao duhovnik p. Modrić. U svojoj propovijedi, p. Modrić istaknuo je kako je Isus na osobit način u vazmenom trodnevlju pokazao kako s nama ljudima dijeli trenutke straha i tjeskobe od smrti koja je čovjekov najveći strah, no i kako je pokazao jedini put radosti i pobjede, put Uskrsnuća od mrtvih. U tom kontekstu, nastavljajući razmatranje Evanđelja dana koje opisuje put Isusovih učenika prema Kafarnaumu te strah koji je u njima izazvalo uzburkano more u kojem im se ukazao Uskrsli Isus, p. Modrić istaknuo je kako su upravo strah ili tjeskoba odlična polazna točka za vlastito duhovno oslobođenje i za daljnje potpunije življenje uskršnje radosti.

         Na kraju svete mise rektor Đurin zahvalio je predvoditelju duhovne obnove p. Modriću na upućenim poticajnim riječima, a potom duhovna obnova zaključena je zajedničkom večerom i povratkom u Zavod sv. Jeronima.

 

Mišel Kovačević

Foto: Mišel Kovačević, Ivan Karlić