Mjesečna duhovna obnova Zavoda sv. Jeronima u bazilici Santa Maria Maggiore

U subotu 20. svibnja 2023., svećenici studenti Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, zajedno s rektorom Markom Đurinom te časnim sestrama i djelatnicima Zavoda, održali su mjesečnu duhovnu obnovu u papinskoj bazilici Santa Maria Maggiore.

          Po dolasku u baziliku koja je ujedno i najveća crkva u Rimu posvećena Blaženoj Djevici Mariji, članovi Zavoda, uz stručno vodstvo, razgledali su njezino predvorje, pročelje i unutrašnjost te imali prilike obići dijelove koji su uglavnom zatvoreni za javnost: stubište Gian Lorenza Berninija, papinsku ložu koju ukrašuju četiri velika mozaika s poznatim prizorima padanja snijega, Dvoranu papa i Povijesni muzej Liberiano. Tijekom razgleda, na osobit način pozornost su usmjerili na dijelove bazilike značajne za hrvatski narod: činjenicu da su u njoj pokopani sv. Jeronim, papa Siksto V. i Dubrovčanin Benedikt Stay (Stojković), da je u njoj svoju mladu misu slavio bl. Alojzije Stepinac te da su u njoj od pape Hadrijana II. odobrene glagoljske liturgijske knjige koje su sveti Ćiril i Metod sa svojim učenicima donijeli u Rim.

          Po završetku razgledavanja, u Cappella Cesi unutar bazilike, duhovni nagovor održao je p. Alan Modrić, duhovnik Zavoda. U svom razmatranju p. Modrić govorio je o Duhu Svetom Tješitelju i Branitelju i izrazitoj važnosti njegove nazočnosti u svijetu i u Crkvi.  Duh Sveti, istaknuo je p. Modrić, dolazi kao završni pečat objave Presvetog Trojstva koje se objavljuje postupno, a ta postupnost iskaz je važne značajke duhovnog života u odnosu na materijalni. Dok u materijalnom životu postoje vremenski rokovi unutar kojih želimo postići određeni rezultat, duhovni život očituje se u dubljem, postepenom i stalnom procesu rasta i formacije ljudskog duha. Mi ne možemo biti kršćani ukoliko na nas ne djeluje Duh Sveti. On, u kojemu su Bog Otac i Bog Sin u neprestanoj i nerazdjeljivoj komunikaciji kako međusobno, tako i u odnosu na nas, nastavio je i objasnio p. Modrić, donosi tri stožerne kreposti: vjeru, ufanje i ljubav, a te kreposti Duh Sveti u potpunosti je uspio izgraditi u osobi Blažene Djevice Marije.

U završnom dijelu razmatranja, p. Modrić nastavio je pitanjem: „Na koji način Duh Sveti djeluje u našem Zavodu?“ Ističući kako Duh Sveti u svijetu, u Crkvi, ali i u Zavodu na poseban način djeluje preko Prečiste Djevice, objasnio je kako se njegovo djelovanje u Zavodu najbolje i najviše očituje kada se napreduje u stjecanju znanja kao rezultatu učenja koje također može biti shvaćeno kao molitva, ako je rasvijetljeno nadahnućem Duha Svetoga i ako ono ne znači zapostavljanje usmene i mislene molitve. Također Duh Tješitelj, zaključio je, u Zavodu djeluje i u međusobnim odnosima.  

Nakon duhovnog nagovora, sudionici duhovne obnove imali su priliku za pristupanje sakramentu ispovijedi te osobnu molitvu u prostoru bazilike, a potom je uslijedilo slavlje svete mise prema redovitom rasporedu bazilike kojoj su pridružili i svi sudionici duhovne obnove. 

Duhovna obnova završena je zajedničkom večerom u obližnjem restoranu.

Mišel Kovačević

Foto: Mišel Kovačević