Mise hrvatskih biskupa u rimskim bazilikama tijekom pohoda „Ad limina“

Prigodom pohoda “Ad limina” biskupa članova Hrvatske biskupske konferencije od 12. do 17. studenog ove godine biskupi će slaviti svete mise u rimskim bazilikama i u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

U nedjelju 11. studenoga u 18 sati u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima biskupi će u zajedništvu s hrvatskom rimskom zajednicom proslaviti blagdan sv. Nikole Tavelića te sudjelovati na jesenskom susretu hrvatskih rimskih studenata. Koncelebriranu svetu misu na hrvatskome jeziku predvodi mons. Ivan Devčić, nadbiskup i metropolit riječki, a propovijeda šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U ponedjeljak 12. studenoga u 7:30 sati biskupi će slaviti misu u Bazilici sv. Petra, na oltaru pokraj groba sv. Petra. Nakon mise biskupi će otkriti ploču-zahvalnicu za sva djela papa i Svete Stolice za hrvatski narod. Ploča je na latinskom, a nalazi se na lijevom zidu u hodniku koji vodi iz bazilike u sakristiju.

U srijedu 14. studenoga u 15:15 sati biskupi će slaviti sv. misu u krstionici Bazilike sv. Ivana Lateranskog.

U petak 16. studenoga u 16:30 sati biskupi će slaviti sv. misu u Bazilici sv. Pavla izvan zidina.

U subotu 17. studenoga u 9:30 sati u Bazilici Svete Marije Velike svetu misu će predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Nakon euharistijskog slavlja, otkrit će u krstionici bazilike ploču koja je isklesana na glagoljici te na hrvatskom i talijanskom jeziku. Na ploči se navodi kako je upravo na oltaru Svete Marije Velike papa Hadrijan II., slaveći misu zajedno sa svetom braćom Konstantinom Ćirilom i Metodom, položio na oltar liturgijske knjige na starocrkvenoslavenskom jeziku i tako odobrio njihovu uporabu u liturgiji.