Mise biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine tijekom pohoda „Ad limina“

Prigodom pohoda “Ad limina” biskupa članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine od 3. do 8. svibnja ove godine biskupi će slaviti svete mise u rimskim bazilikama i u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

U petak 3. svibnja u 7:15 sati biskupi će slaviti misu u Bazilici sv. Petra, na oltaru na grobu sv. Petra. Misu predvodi i propovijeda predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

U subotu 4. svibnja u 18:00 sati biskupi će slaviti misu u crkvi Aracoeli u Rimu u kojoj se nalazi grob Katarine Kosače-Kotromanić, supruge bosanskog kralja Stjepana Tomaša i pretposljednje bosanske kraljice u povodu 600. obljetnice njezina rođenja. Euharistijsko slavlje predvodit će i prigodnu propovijed uputiti predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

U nedjelju 5. svibnja u 18:00 sati u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima biskupi će u zajedništvu s hrvatskom rimskom zajednicom proslaviti blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza te sudjelovati na proljetnom susretu hrvatskih rimskih studenata. Svetu misu na hrvatskome jeziku predvodi predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, a propovijeda banjolučki biskup mons. Željko Majić.

U ponedjeljak 6. svibnja u 18:00 sati biskupi će slaviti misu u Bazilici sv. Pavla izvan zidina. Misu predvodi i propovijeda mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanjski.

U utorak 7. svibnja u 7:00 sati biskupi će slaviti sv. misu u Bazilici Svete Marije Velike. Misu predvodi i propovijeda banjolučki biskup mons. Željko Majić.

U srijedu 8. svibnja u 7:30 sati biskupi će slaviti sv. misu u Bazilici sv. Ivana Lateranskog. Misu predvodi i propovijeda pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren.

U priopćenju s 89. redovnog zasjedanja, održanog 20. i 21. ožujka 2024. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru biskupi BK BiH pozvali su sve Hrvate katolike, a posebno članove svojih biskupijskih zajednica koji se nalaze u Rimu ili će tih dana biti na hodočašću u tom gradu, da se na poseban način pridruže euharistijskom slavlju i molitvi za Domovinu u subotu 4. svibnja. Također potiču na molitvu da ovaj pohod crkvenih pastira bude na blagoslov svim članovima partikularnih Crkava i svih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sve vas koji ste u Rimu da prema svojim mogućnostima sudjelujete na misama u subotu 4. svibnja u crkvi Ara Coeli i u nedjelju 5. svibnja u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

Isto tako, ostale dane kod svih svetih misa mogu sudjelovati svi vjernici koji to žele.

Napomena svećenicima: Svećenici mogu koncelebrirati na svim misama. Trebaju ponijeti albu i štolu (vidi liturgijska boja dana).