Misa za domovinu u Rimu

U organizaciji veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Italiji, veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici te Zavoda sv. Jeronima, u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu dana 29. svibnja 2011. slavljena je sveta misa za Domovinu i za poginule branitelje. Misu je predvodio i propovijedao rektor Zavoda sv. Jeronima, mons. Jure Bogdan, zajedno u koncelebraciji svećenika studenata i vršitelja raznih službi u Rimu.

Spominjući se dvadeset godina od osnutka samostalne i suverene Republike Hrvatske, u svojoj homiliji mons. Bogdan govorio je o važnosti molitve za Domovinu kao i o onome što su mnogi hrabri ljudi učinili za našu Hrvatsku domovinu, položivši i vlastite živote. Citirajući riječi pjesme hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića: „Ja domovinu imam; tek u srcu je nosim, i brda joj i dol; gdje raj da ovaj prostrem, uzalud svijet prosim, i… gutam svoju bol!“, mons. Bogdan potakao je na okupljenu zajednicu na još dublju povezanost sa našom Domovinom koje smo predstavnici gdje god se mi u svijetu nalazili. Na poziv sv. Petra apostola iz nedjeljnog čitanja: „Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. (1Pt 3:16)“, svi smo kao vjernici osnaženi snagom Duha Svetoga pozvani na svjedočenje nade u bolje i kvalitetnije sutra, ponekad i uz poteškoće i napade sa raznih strana, zaključio je mons. Bogdan. Osim svih poginulih branitelja, u molitve je bio uključen i skori dolazak Svetoga Oca Benedikta XVI. našoj Domovini.

Uz studente laike, Hrvate koji žive i rade u Rimu te časne sestre, na misi su bili nazočni i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, g. Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Italiji, g. Tomislav Vidošević, te tridesetak diplomatskih službenika iz raznih zemalja. Liturgijsko pjevanje, osim zbora Crkve sv. Jeronima, animirao je vokalni operni ansambl „Zajc-Vivaldi“ u čijem se sastavu nalazi poznati tenor prvak opere HNK iz Zagreba Hrid Matić. Nakon sv. mise u crkvi su održali i koncert nakon čega je uslijedio domjenak u prostorijama Zavoda.