KUD „Mate Balota“ i Ženski pjevački zbor „Mendule“ u crkvi sv. Jeronima

Hrvatska crkva sv. Jeronima u Rimu primila je u nedjelju, 29. listopada nekoliko hodočasničkih skupina: Kulturno-umjetničko društvo „Mate Balota“ iz Raklja kod Pule, Ženski pjevački zbor „Mendule“ iz Vrsara i hodočasnike iz Hrvatske katoličke misije Karlsruhe. Euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku u novom jutarnjem terminu u 9,30 sati predvodio je rektor Zavoda preč. Bože Radoš u koncelebraciji s osmoricom svećenika.

U homiliji je Rektor opisao kako Isus u pomalo nepreglednom mnoštvu zapovijedi i propisa Staroga Zavjeta otkriva dvije najvažnije Božje zapovijedi, ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu. To su dvije zapovijedi koje su neizvedive jedna bez druge jer su poput dva plućna krila ili poput dva obraza istoga lica, istaknuo je rektor Radoš.

Nakon svete mise Ženski pjevački zbor „Mendule“ pod ravnanjem Tome Njegovana održao je mali koncert iz svoga repertoara koji osobito obuhvaća pjesme iz kulturne baštine hrvatske Istre i Primorja. Potom je, na trgu ispred crkve sv. Jeronima, KUD „Mate Balota“ pod vodstvom Klaudija Knapića izveo nekoliko hrvatskih narodnih plesova i pjesama.

KUD „Mate Balota“ osnovan je 1996. godine i okuplja sedamdesetak plesača, svirača i pjevača svih uzrasta koji njeguju baštinu i običaje rakaljskoga kraja. Na repertoaru su stari istarski napjevi te narodni plesovi uz pratnju tradicionalnih glazbenih instrumenata. Nastupali su na smotrama i susretima diljem Hrvatske, gostovali su i u inozemstvu, a uvijek su prepoznatljivi po svojoj narodnoj nošnji koja svojom plemenitom jednostavnošću odražava život rakaljskoga težaka.

Ženski pjevački zbor „Mendule“ (mendula = bajam) utemeljen je 1996. godine. „Mendule“ osobito promiču istarsku i primorsko-dalmatinsku glazbenu baštinu, ali također izvode djela ozbiljne glazbe i zabavne glazbe Hrvatske i svijeta. Redovito nastupaju u sklopu kulturnih i turističkih manifestacija.