Kardinali iz cijeloga svijeta pristižu u Rim. Među njima su i tri hrvatska kardinala

Nakon što su zaprimili poziv za opće kongregacije upućen od kardinala dekana kardinalskoga zbora Angela Sodana, većina kardinala iz cijeloga svijeta već je stigla u Rim. Generalne kongregacije prethode Konklavama: prvi saziv određen je za ponedjeljak 4. ožujka u 9,30 u Novoj Auli Sinode (Aula Nuova del Sinodo). Na generalnim kongregacijama sudjeluju kardinali izbornici a također mogu sudjelovati i ostali članovi kardinalskog zbora koji zbog navršene kanonske dobi neće imati udjela u Konklavama. Kako se može pročitati iz sazivnog pisma kardinala Sodana, rad u općim kongregacijama trajat će sve dok svi kardinali izbornici ne stignu u Rim, nakon čega će kardinalski zbor odlučiti o konačnom datumu početka Konklava (izbora novoga Pape). Ključne uloge u vodstvu i disciplini općih kongregacija imaju kardinal dekan Angelo Sodano i kamerlengo Tarcisio Bertone. Rad opće kongregacije usmjeren je bližoj pripravi za izbor Petrovog nasljednika. U ovom periodu (kongregacija) najvažnija pitanja će raspravljati kardinali izbornici, dok će o redovitim dužnostima odlučivati posebna kardinalska komisija.

Prema vežaćim propisima Papu mogu birati kardinali koji nisu navršili 80 godina života i njih može biti najviše 120. Trenutno je u Crkvi 117 kardinala ispod 80. godina. Predviđa se da bi u Konklave moglo stupiti 115 kardinala izbornika.

U pripremi Konklava sudjeluju tri hrvatska kardinala: Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski, Josip Bozanić, nadbiskup metropolit zagrebački i Estanislao Esteban Karlić, umirovljeni nadbiskup grada Paraná u Argentini. Kardinal Karlić je navršio 80 godina i on nije izbornik. Potomak je hrvatskih iseljenika u Argentini. Svoje hrvatsko podrijetlo nikada nije zaboravio, što svjedoče njegovi redoviti posjeti Papinskom Hrvatskom Zavodu sv. Jeronima u Rimu, svakog puta kada dođe u Vječni Grad. Kardinali Bozanić i Puljić borave u Zavodu sv. Jeronima sve do početka Konklava.