Kardinal Josip Bozanić slavio svetu misu sa svećenicima u Hrvatskoj crkvi svetoga Jeronima u Rimu

Povodom svečanosti zaključenja Svećeničke godine na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u Rim je hodočastio veliki broj svećenika sa svih strana svijeta, pa tako i iz naše domovine Hrvatske. Tom prigodom slavljena je u četvrtak, 10. lipnja 2010.,  u crkvi sv. Jeronima koncelebrirana sveta misa koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz zadarskog nadbiskupa msgr. Želimira Puljića, varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka, križevačkog vladike msgr. Nikole Kekića, pomoćnog zagrebačkog biskupa msgr. Ivana Šaška, rektora Zavoda sv. Jeronima msgr. Jure Bogdana te zavodskog duhovnika oca Mihály Szentmártonya S.J. Na misnome slavlju sudjelovalo je stotinjak svećenika, većinom iz domovine koji su hodočastili u Rim na svečanost zaključenja Svećeničke godine te svećenici studenti i djelatnici u raznim crkvenim ustanovama u Rimu. U asistenciji su bili đakoni Ante Rako i Alan Modrić SJ te bogoslovi iz više odgojnih crkvenih ustanova u Rimu.

Na početku svete mise msgr. Bogdan pozdravio je sve nazočne iskazavši im dobrodošlicu. Obraćajući se prisutnim svećenicima, kardinal Bozanić rekao je kako „hodočasteći u Rim donosimo ovamo svoje molitve, radosti i teškoće, ali ne samo svoje nego i svoje subraće u prezbiterskoj službi.“ U Rimu molimo – nadodaje – za svoju vjeru. U svjetlu misnog Evanđelja pitajmo se: Je li naša vjera slična Petrovoj iz prvih vremena, ili sličnija Petrovoj – slaboj i nesigurnoj, kakva je bila za vrijeme Isusove muke, ili onoj u Rimu prije mučeništva?“ Govoreći o svećeništvu, kardinal je potaknuo svećenike na molitvu riječima: „Potrebni su nam molitelji. Mi svećenici pozvani smo biti zagovornici pred Bogom u euharistijskoj žrtvi i Božanskom časoslovu. Činimo to velikodušno i s uvjerenjem da je to naša najvažnija služba.“ Svoju homiliju završio je ovim riječima: „Draga braćo u svećeništvu, na ovom hodočašću apostolskim grobovima u Svećeničkoj godini, molimo za sve svećenike, osobito za one koji su u posebnim teškoćama. Molimo za svećenička i druga duhovna zvanja u našoj Domovini i cijelome svijetu. Molimo za Petrovog nasljednika papu Benedikta XVI., da ga Gospodin uzdrži i krijepi u službi svoje Crkve. Molimo za Crkvu, da bude dostojna povjerenja što ga je Bog u nju stavio, kako bi uvijek hrabro naviještala mudrost križa“. 

Liturgijsko pjevanje animirao je svećenički zbor sv. Jeronima pod vodstvom vicerektora don Željka Majića. Nakon mise msgr. Bogdan prikazao je prisutnim svećenicima kratku povijest i ulogu svetojeronimskih ustanova kroz povijest i danas. Svim svećenicima podijeljena je također i knjiga o svećeništvu „Iz naroda za narod“, što ju je ove godine izdao Zavod sv. Jeronima. Susret je nastavljen zajedničkim domjenkom.