Kard. Piacenza predvodio misu za domovinu u Rimu

Prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske u ponedjeljak 3. lipnja 2019. godine u crkvi sv. Jeronima proslavljena je sveta Misa za domovinu. Glavni predvoditelj svečanog euharistijskog slavlja je bio kardinal Mauro Piacenza, viši pokorničar. U liturgijskom zajedništvu su sudjelovali i dvojica biskupa, mons. Francisco Javier Lozano, nekadašnji apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj i mons. Franco Croci, potpredsjednik u miru Ureda za rad Apostolske stolice i aktualni veliki prior Namjesništva za Srednju Italiju Viteškoga Reda Svetoga Groba u Jeruzalemu, uz koncelebraciju još tridesetak svećenika.

Na svetoj Misi je bio prisutan i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić kao i veći broj diplomatskih predstavnika. Misno slavlje je svojim pjevanjem uzveličao Zbor mladih požeških glazbenika pod ravnanjem mo. Josipa Prajza. Na samom početku svečanog slavlja, rektor Zavoda sv. Jeronima don Bože Radoš, izrazio je dobrodošlicu Uzoritom kardinalu, biskupima, svećenicima te pozdravio prisutnog veleposlanika kao i druge predstavnike diplomatskih tijela.

Kardinal Piacenza je u svojoj nadahnutoj propovijedi podsjetio kako se nalazimo u vazmenom vremenu između svetkovine Uzašašća i kako iščekujemo blagdan Pedesetnice. Pritom je podsjetio kako svjetlo i radost uskrsnuća potiče apostole i prodire u dubine njihovih srca te ih čini raspoloživim za Božje planove. Božja riječ ima pritom svevremensku dimenziju, i upućena je pastirima i učenicima svakog vremena i mjesta. Kardinal nas je pozvao da budemo zagledani u svete, biskupe, svećenike, vjernike laike, koji su bili kušani radi svoje vjere i koji su ostvarili svoju pobjedu u Kristu. Na koncu nas je pozvao da trebamo imati pogled upravljen u lik blaženog Alojzija Viktora Stepinca te zazivati njegov moćni zagovor kako „bi cijela Crkva i svatko od nas, zadobio apostolsku hrabrost da brani Božje stvari pred lažnom i pogrešnom ljudskom „svemogućnošću“, da brani «prava Božja i na taj način i istinska prava čovjeka, pravu sliku čovjeka pred totalitarizmom koji ne priznaje Božju snagu, ne priznaje Božju prisutnost i Božja prava u svijetu (Benedikt XVI, Per amore, Cantagalli 2019, str. 11)»“ . Blaženik nas danas poziva da ne ostavljamo Krista „samoga“ već da ostanemo uz Njega, ujedinjeni s Njime, pronalazeći u njemu istinski mir nasuprot nemirima svijeta, zaključio je kardinal Piacenza.

Na koncu svete Mise veleposlanik Pelicarić, kao organizator proslave, pozdravio je sve prisutne, te je na osobit način zahvalio Uzoritom kardinalu kao i upravi zavoda sv. Jeronima. Napomenuo je kako je uloga Zavoda sv. Jeronima osobito važna za prošlost i sadašnjost Hrvatskog naroda, te da ova ustanova svjedoči kulturu i baštinu Hrvata. Po završetku svete mise Zbor mladih požeških glazbenika održao je u crkvi sv. Jeronima kratki koncert, a potom je uslijedio prigodni domjenak u atriju Zavoda, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Damir Šehić

Foto: Marko Martić