Zoran Lucić i Hrvatski dom Beč Zavodu sv. Jeronima darovali križ s postajama križnoga puta na emuovim jajima

U srijedu 14. listopada 2020. hrvatski umjetnik Zoran Lucić iz Beča darovao je Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima križ izrađen u drvetu divlje trešnje s 14 graviranih i ugrađenih emu jaja na kojima su prikazane postaje križnog puta. Križ je zajednički dar spomenutog umjetnika i Hrvatskog doma u Beču. Križ je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima primio rektor Zavoda i crkve Marko Đurin koji je zahvalio gospodinu Luciću i Hrvatskom domu iz Beča na ovom daru.

Prije toga gospodin Lucić je sudjelovao na redovitoj audijenciji srijedom s audijenciji s papom Franjom tijekom koje je papa Franjo osobno blagoslovio križ te udijelio svoj blagoslov.

U svom kratkom obraćanju Lucić je zahvalio rektoru Zavoda i na poseban način veleposlaniku Republike Hrvatske pri Svetoj stolici Nevenu Pelicariću na pomoći oko organizacije cijelog ovog događaja.

Zoran Lucić rođen je u Slavonskom Brodu, a već 25 godina živi s obitelji u Austriji. Graviranjem, bušenjem jaja, kokošjih, guščjih, pačjih, nandu i nojevih počeo se baviti prije pet godina. Hobi se ubrzo pretvorio u ljubav. Najprije su njegove rukotvorine krasile njegov dom, a kako je dobivao pozitivne reakcije obitelji i prijatelja, odlučio je umjetnine od jaja i izložiti pa su iza njega nekoliko izvrsnih izložbi u Austriji, Hrvatskoj i Italiji, a on kao registrirani umjetnik u Austriji svrstan u reprezentativne kataloge svjetskih umjetnika koji se bave ovim radom kojim stvaraju neponovljiva umjetnička djela.

Danas se njegova djela nalaze diljem svijeta: od SAD-a, Argentine, Čilea, Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i posvuda u Europi.

Ideje i motive za rad odabire nasumično, a koristi tehniku graviranja po ljuskama i frezanje za što je potreban veliki trud i strpljenje. Svako je jaje jedinstveno i neponovljivo. Umjetnine ukrašava i Swarovski kristalima što njegovim rukotvorinama daje posebnu čar.

Nakon što je imao uspješnu izložbu u Italiji došao je na ideju načiniti križni put od pisanica umetnuvši ih u drveni križ te ih pokloniti izravno papi Franji. Križ je, inače, prvotno trebao biti predan Papi 18. ožujka, ali je sve bilo odgođeno zbog pandemije korona virusa.