Hrvatski član predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu

U sklopu svoga pohoda Svetom Ocu 1. lipnja 2017. godine, dr. Dragan Čović, hrvatski član predsjedništva BiH, posjetio je i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu. Zavod sv. Jeronima važna je institucija za Hrvate u Rimu. Naime u zavodu žive svećenici koji studiraju postdiplomske studije na različitim papinskim učilištima u Rimu, a dolaze iz različitih biskupija Crkve u Hrvata.

U podnevnim satima predsjednika i njegovu pratnju u hrvatskoj crkvi sv. Jeonima u Rimu primio je rektor zavoda preč. Bože Radoš koji je zaželio dobrodošlicu predsjedniku Čoviću i njegovoj pratnji. Nakon pozdravnih riječi rektora predsjednik se zahvalio rektoru na dobrodošlici. U hrvatskoj crkvi, predvođeni rektorom preč. Božom, izaslanstvo se kratko pomolilo za domovine Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Nakon toga je uslijedilo zajedničko jednosatno druženje predsjednika Čovića i njegove pratnje s upravom zavoda, rektorom preč. Božom Radošem, vicerektorom preč. Markom Đurinom, te sa svećenicima koji žive u zavodu svetog Jeronima a dolaze iz Bosne i Hercegovine. Uz ugodan razgovor rektor preč. Bože i predsjednik Čović razmijenili su prigode darove. Tom prilikom predsjednik je rekao kako se uvijek ugodo osjeća u zavodu svetog Jeronima, te kako je u proteklom vremenu nekoliko puta boravio u zavodu.

Vicerektor, preč. Marko Đurin, upoznao je izaslanstvo predsjednika s dugom poviješću Hrvatskog zavoda svetog Jeronima i njegovog djelovanja u „Vječnom gradu“.  Oduševljeni ovim posjetom izaslanstvo predvođeno predsjednikom Čovićem se uputilo u posjet Vatikanskom tajnom arhivu.