Hrvatski branitelji pješaci iz Nove Gradiške sudjelovali na misi u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

Devetorica hrvatskih branitelja iz Nove Gradiške (i Zadra) koji su na Pepelnicu 1. ožujka pješice iz Nove Gradiške krenuli na hodočašće u Rim, po svom dolasku u Rim sudjelovali su u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na redovitoj nedjeljnoj svetoj misi na hrvatskom jeziku 2. travnja 2017., na dan kada se Crkva spominje 12. obljetnice smrti pape Ivana Pavla II. Branitelji su hodočašće organizirali upravo kao znak zahvale Svetoj Stolici i svetom Ivanu Pavlu II. za sve što je učinio za Hrvatsku te također kao znak zahvale svim poginulim i nestalim braniteljima i njihovim obiteljima.

Svetu misu je predvodio svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Davor Senjan, član Zavoda sv. Jeronima u zajedništvu s desetak hrvatskih svećenika studenata iz Zavoda sv. Jeronima kao i drugih rimskih zavoda. Hodočasnike je pozdravio vlč. Marko Đurin, vicerektor Crkve i Zavoda sv. Jeronima koji je zaželio da ovo hodočašće donese obilje duhovnih plodova, kako njima osobno, tako i njihovom obiteljima te našoj domovini. Nakon mise branitelji su se s vicerektorom Đurinom zaustavili na kratkom druženju u prostorima Zavoda.

Put dug oko 900 kilometara vodio je hodočasnike-pješake preko Zagreba, Zadra i Splita, odakle su se brodom prevezli do Ancone, a zatim su nastavili pješice prema Rimu. Vrhunac hodočašća bit će audijencija s papom Franjom u srijedu 5. travnja na kojoj će mu uručiti i svoj dar: drvenu škrinju sa slavonskim motivima koja je ručni rad jednog branitelja. U škrinji se nalaze također slavonska šlingana košulja ukrašenu zlatovezom, slavonski šešir i tkanica. Jedan od hodočasnika tijekom cijeloga puta snima i dokumentarni film koji će po njihovu povratku u Hrvatsku biti objavljen pod nazivom „Milijun koraka“.