HRVATSKA CRKVA SV. JERONIMA PONOVNO OTVORENA ZA VJERNIKE

U nedjelju 24. svibnja, na svetkovinu Uzašašća koja se u Italiji prenosi i slavi u nedjelju, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu ponovno su slavljene svete mise s narodom, po prvi puta nakon nedjelje 8. ožujka kada je zbog epidemije korona virusa u Italiji obustavljeno bogoslužje s narodom. Svete mise ujutro na talijanskom jeziku slavili su rektor Marko Đurin i vicerektor Marko Škraba dok je večernju svetu misu na hrvatskom jeziku predvodio Marko Vuković, svećenik Zagrebačke nadbiskupije na postdiplomskom studiju u Rimu, uz koncelebraciju svećenika studenata koji su ostali u Rimu i u Zavodu tijekom cijelog ovog perioda.

Svete mise su slavljene uz poštivanje svih mjera opreza, sukladno Protokolu potpisanom od strane Talijanske biskupske konferencije i Vlade Republike Italije te u skladu s uputama Vikarijata Rimske biskupije. Mjesta za sjedenje obilježena su posebnim znakovima, uz poštivanje sigurnosnog razmaka od 1 metra. Vjernici su na ulazu u crkvi dužni dezinficirati ruke. U crkvu mogu ući samo za zaštitnim maskama. Vrata crkve su stalno otvorena kako ih vjernici ne bi dodirivali rukama. Ulaz i izlaz iz crkve su posebno regulirani. Prije podjeljivanja svete pričesti svećenici obavezno dezinficiraju ruke i pričešćuju vjernike s rukavicama na rukama kako bi se izbjegao kontakt s rukama vjernika. I dalje se izostavlja gesta pružanja mira, a nema također ni blagoslovljene vode na ulazu u crkvu.

Crkva je inače otvorena za vjernike od ponedjeljka 18. svibnja te su tijekom cijelog tjedna redovito slavljene svete mise s prisutnim vjernicima.

I tijekom protekla dva i pol mjeseca u crkvi su redovito svete mise, ali iza zatvorenih vrata, slavili poglavari Zavoda i svećenici studenti koji su najvećim dijelom ostali u Rimu tijekom čitavog ovog razdoblja.