Hodočasnici iz Gospićko-senjske biskupije slavili misu u crkvi sv. Jeronima

Više od 150 hodočasnika i 11 svećenika Gospićko-senjske biskupije predvođeni biskupom Zdenkom Križićem u povodu 20. obljetnice biskupije u sklopu biskupijskog hodočašća u Rim slavili su u srijedu 19. siječnja svetu misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

Hodočasnici su se prije mise upoznali sa značenjem Zavoda u povijesti Crkve u Hrvata. O povijesti Zavoda i Crkve govorio je rektor Marko Đurin, dok je misu predvodio biskup Križić u suslavlju varaždinskoga biskupa i donedavnog rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima Bože Radoša i više od 20 svećenika i bogoslova koji se školuju u Rimu. Za nas Hrvate ovo je bilo sveto mjesto gdje su primali i pomagali našim ljudima u Rimu. Pomolimo se da ovaj zavod bude Božje mjesto i prostor jačeg misterija za naše studente, poručio je na početku biskup Križić te u homiliji govorio o opasnostima srdžbe kao mane koja izaziva gubitak samokontrole.

Srdžbom možemo raniti sebe i druge, u njoj se događaju zlodjela i gubi se kontrola nad samim sobom. Srdžba u konačnici i skraćuje život. Bolje se pokliznuti na cesti nego na jeziku. Isus na križu je bio miran, bez srdžbe i zato je bio kralj jer je vladao sobom. Sv. Pavao znao je reći da se nekad treba rasrditi da bi se učinilo dobro djelo. I Isus je u hramu pokazao srdžbu prema trgovcima. Ako nekoga u srdžbi uvrijedimo, treba se izmiriti. S druge strane, đavao želi da srdžba ostane što duže u nama. Svjetlo u našem životu dolazi samo od Isusa, vjere i pouzdanja u Boga, zaključio je biskup Križić.